Nyfer: geen analyse partijprogramma's

Nyfer, het economisch instituut van de Universiteit Nijenrode, weigert de programma's van CDA, SP en Leefbaar Nederland door te rekenen. De partijen hadden Nyfer benaderd voor een contra-expertise van de traditionele doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau (CPB).

Nyfer heeft de drie partijen laten weten dat doorrekening alleen nut heeft wanneer partijen `revolutionaire' voorstellen doen waarmee zij zich op economisch gebied onderscheiden. Dat is volgens prof. E. Bomhoff, directeur van Nyfer, niet het geval. ,,Kiezers moeten zelf maar proberen in te schatten wat `onaanvaardbaar' precies betekent en welke consequenties partijen aan deze term willen verbinden'', schrijft Bomhoff de partijen.

Woensdag publiceert het CPB de economische analyse van de verkiezingsprogramma's. Vier jaar geleden kwam het CDA-programma slecht uit die doorrekening. Volgens de christen-democraten omdat hun voorstellen moeilijk door het CPB-model konden worden `verwerkt'. De partij verwachtte bij Nyfer `eerlijker' behandeld te worden. Het CPB rekent voor het eerst ook het programma van de SP door. Leefbaar Nederland heeft zich niet bij het CPB gemeld.

profiel cpbpagina 2