Mislukt experiment met jury

In het streven dressuur te internationaliseren waren bij Indoor Brabant een Zuid-Afrikaans en een Mexicaans jurylid actief. Geen geslaagd experiment, want beiden zaten behoorlijk mis.

De Duitse amazone Ulla Salzgeber reed gisteren op Indoor Brabant met Rusty een proef die niet kon tippen aan haar rit van vrijdag. De uitvoering was slordig en haar uitstraling die haar eerste wedstrijd kenmerkte ontbrak. Met name in de overgangen van tempo haperde het. Haar rit was van een dermate tegenvallend niveau, dat zelfs het Duitse jurylid Dieter Schule haar optreden niet goed genoeg vond voor de overwinning. Hij dacht haar de tweede plaats toe. Uitzonderlijk in een sport waar chauvinisme het vaak wint van de nuchtere waarneming.

De internationaal ervaren Jan Peeters – de Nederlandse voorzitter van het uit vijf leden bestaande jurykorps – was nog strenger en plaatste Salzgeber op de derde plaats. Het Mexicaanse jurylid Maribelle de Quinzanos en de Zuid-Afrikaan Ernst Holtz zagen het echter volslagen anders en zetten de bronzen-medaillewinnares van Sydney en regerend Europees kampioene met afstand op de eerste plek, waardoor de zege in deze wereldbekerfinale toch naar Salzgeber ging.

De Duitse reageerde eveneens verbaasd, want zij was zelf ontevreden met haar prestatie. Na afloop reageerde Salzgeber ook bepaald niet uitbundig. Na geslaagde proeven bedelft zij normaliter haar paard onder complimenten, maar deze keer kon er amper een klopje op de hals van af.

Salzgeber won en derhalve kon de Deen Lars Petersen niet anders doen dan manmoedig slikken en zich schikken in het lot van zijn tweede plek. Petersen stond bij het Duitse en Nederlandse jurylid op de eerste plaats, maar de Zuid-Afrikaan wist niet beter te doen dan hem op de derde plaats te zetten, terwijl het Mexicaanse jurylid hem nog een plaats lager klasseerde.

De kür op muziek die Petersen met Blue Horse Cavan het publiek voorschotelde, was eigenlijk het enige hoogtepunt. Beatrix Ferrer-Salat werd derde en Ingrid Klimke eindigde in het eindklassement als zevende.

De deelname van ruiters uit negen landen was vanuit paardensportoogpunt bekeken verheugend, maar kon niet verhullen dat het niveau beneden alle peil was. Bonfire, die na afloop van de finale in Den Bosch afscheid nam van het publiek, had als negentienjarige ruin met Anky van Grunsven moeiteloos kunnen winnen.

Afgaande op de waarderingen voor de Nederlandse deelnemer Arjen Teeuwissen, moet het vrouwelijke Mexicaanse jurylid het in Den Bosch naar haar zin hebben gehad, want zij plaatste de ver beneden zijn kunnen optredende Teeuwissen op de tweede plek. De Nederlander werd uiteindelijk vierde. De Zuid-Afrikaan vond de kür van Teeuwissen niet meer waard dan een zevende plaats. ,,Hij was niet goed genoeg'', erkende Teeuwissen. ,,Desondanks ben ik tevreden, want gezien de trainingsachterstand presteerde Goliath T goed. Ik had in ieder geval een goed gevoel. Hij krijgt nu twee weken vakantie, waarna we ons gaan voorbereiden op het Nederlands kampioenschap.''

    • Jacob Melissen