Meisjesscholen hervormd na brand in Mekka

Koning Fahd van Saoedi-Arabië heeft de voorzitter van de Bestuursraad voor Meisjesonderwijs gisteren ontslagen. Het ontslag komt twee weken na een brand in een meisjesschool in Mekka, waarin vijftien meisjes omkwamen en 52 gewond werden. Het meisjesonderwijs komt onder de bevoegdheid te staan van het Ministerie van Onderwijs, zoals met het onderwijs voor jongens al het geval is.

Na de brand verweten ouders en leraren via ongekend kritische media de Bestuursraad niet in staat te zijn de veiligheid in de meisjesscholen te verzekeren. De Saoedische pers beschreef de erbarmelijke toestand waarin de meisjesscholen verkeren vergeleken met de jongensscholen: de schoolgebouwen die de Bestuursraad huurt, zijn oud, en er zijn geen brandveiligheidsvoorzieningen. De pers had ook kritiek op de corruptie in de Bestuursraad. Het is de eerste keer dat een eis tot ontslag zo snel ingewilligd wordt door de overheid.

Door de brand komt er beweging in de problematische toestand van de meisjesscholen. De eerste meisjesschool in Saoedi-Arabië werd opgericht in de jaren zestig. Om de tegenstanders van onderwijs voor meisjes ervan te verzekeren dat de goede zeden zouden worden gewaarborgd, plaatste de toenmalige koning Faisal het meisjesonderwijs onder een religieuze instelling. Dat het meisjesonderwijs na veertig jaar religieus bestuur nu opgaat in het Ministerie van Onderwijs, wordt volgens de Saoedische krant Arab News beschreven als een mijlpaal in de modernisering van de Saoedische maatschappij.