`Londen wil 300 miljoen pond steken in spoornet'

De Britse regering ondersteunt volgens de BBC een financieel reddingsplan voor het nationale spoorwegennet. De regering heeft, zo meldt de omroep, 300 miljoen pond (480 miljoen euro) gereserveerd voor een nieuw bedrijf, Network Rail, dat in de plaats moet komen van het private facilitaire bedrijf Railtrack, dat eind vorig jaar onder curatele werd gesteld. De aandeelhouders van Railtrack zouden met het geld deels worden gecompenseerd voor hun verliezen. De minister van verkeer, Stephen Byers, heeft vanmorgen gezegd dat de overheidssteun niet ten koste zal gaan van de belastingbetaler omdat met de steun op termijn het spoor sneller gezond wordt gemaakt.

Railtrack is eigenaar van en verantwoordelijk voor de infrastructuur van het spoor, zoals de rails, de seinen, tunnels, bruggen en viaducten. De aandeelhouders van het bedrijf reageerden in oktober vorig jaar furieus toen bleek dat het bedrijf niet meer te redden viel. Ze dreigden met juridische stappen om compensatie van de overheid af te dwingen. Ook financiële instellingen in de Londense City meenden dat de aandeelhouders recht hadden op vergoeding van de overheid, de voormalige eigenaar. De City kritiseerde het feit dat de regering Railtrack onder curatele plaatste op een moment dat de onderneming nog voldoende kasreserves had. Volgens de BBC komt er nu inderdaad 500 miljoen pond (inclusief de regeringssteun) in totaal ter beschikking voor de aandeelhouders, wat kan neerkomen op 2,50 pond per aandeel voor de 250.000 aandeelhouders. De BBC ziet in de stap een poging van de regering om het geschonden vertrouwen van de markt in privaat-publieke samenwerking.