Irak: VS mogen vermiste zoeken

De Iraakse regering heeft zich gisteren bereid verklaard om een Amerikaanse delegatie toe te laten voor een onderzoek naar het lot van een Amerikaanse piloot die aan het begin van de Golfoorlog in 1991 boven Irak werd neergeschoten. Volgens Irak is de piloot, Michael Speicher, dood, maar Washington zegt over aanwijzingen te beschikken dat hij het incident heeft overleefd. Bagdad zegt zo zijn goede wil te willen bewijzen en de ,,herhaalde Amerikaanse beschuldigingen tegen Irak'' te weerleggen. Voorwaarde is wel dat met de Amerikaanse onderzoekers een mediateam meereist, onder toezicht van het Internationale Rode Kruis, en Scott Ritter, die vroeger lid was van de wapeninspectie van de VN in Irak maar inmiddels is veranderd in een criticus van de Amerikaanse politiek jegens Bagdad.