In najaar nieuwe roman Donna Tartt

Ruim tien jaar na haar debuut The secret history (De verborgen geschiedenis) verschijnt komend najaar een nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt (1964). De titel wordt The little friend – de kleine vriend. De Nederlandse vertaling verschijnt ook dit najaar bij uitgeverij De Bezige Bij.

,,Tartt heeft de eerste driehonderd pagina's van haar manuscript inmiddels ingeleverd'', meldt een voorlichter van Knopf publishing group, onderdeel van de grote Amerikaanse uitgever Random House Inc. ,,Wat ik tot nu toe heb gelezen is heel spannend, maar ik weet dus nog niet hoe dik het boek uiteindelijk wordt.'' Ook de verschijningsdatum, september of oktober, ligt nog niet vast. Waar The little friend over gaat, wil de uitgever niet kwijt, maar de schrijfster lichtte onlangs voor de BBC een tipje van de sluier op. ,,Het wordt een ontzettend eng boek over kinderen die op een hele angstaanjagende manier in contact komen met de wereld van de volwassenen.''

Tartts debuut The secret history, een thriller over een groep studenten Oud-Grieks die de moord op een medestudent probeert te verdoezelen, deed bij verschijning in 1992 veel stof opwaaien. Niet alleen ontving de auteur een voorschot van 450 duizend dollar van uitgever Knopf, een bijzonder hoog bedrag voor een debutant, ook werden er van de eerste druk 75.000 exemplaren gedrukt, waar bij een eersteling 10.000 normaal is in de VS. De roman, die van de uitgever ongekende aandacht kreeg, werd een wereldwijd succes.

    • Ward Wijndelts