`House is als kaas en bloemen'

Amsterdamse dj's en clubpromotors hebben zaterdag voor het eerst een house party georganiseerd op de Winter Music Conference, een van de grootste evenementen in de elektronische muziek. `The Scent of Sex' was mede mogelijk dankzij een subsidie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Het feest, compleet met vuurspuwers en go go-danseressen, vond plaats in een van de populairste clubs van Miami Beach, de Opium Garden. Onder auspiciën van de Amsterdamse clubproducent Chemistry draaiden op drie podia dj's als Marcello, Hybrid, Mar Y Sol, Lemon8 en Dimitri, ondersteund door de videokunst van Micha Klein. Ruim 2000 mensen bezochten het feest een van de vele op de vijf dagen durende conferentie, die zo'n 10.000 professionals uit de hele wereld aantrekt.

,,Het was te gek'', zei George Carrara uit New York. Toen hij hoorde dat het feest mede was betaald door de Nederlandse staat, was hij verbaasd. ,,Waar is dat goed voor?'' Hij zag het verschil met een Amerikaanse house party niet. Een gast uit San Fransisco zag dat wel: ,,De sfeer is ongelooflijk.'' Hij roemde de ,,vrije geest van Amsterdam''.

Een van de tientallen aanwezige Nederlanders, die niet bij name genoemd wenste te worden, vond het `belachelijk' dat zij dertig dollar entree moest betalen. ,,Ik heb toch al een bijdrage geleverd als belastingbetaler? Ze hadden me op zijn minst korting kunnen geven.''

Eelko Anceaux, samen met DJ Marcello oprichter van Chemistry, vindt de subisidie goed te verdedigen. ,,Nederland speelt mee in de internationale house-scene. House is een exportprodukt dat, net als kaas en bloemen, overheidssteun behoeft.'' Rond vier uur zondagochtend sloot hij het feest af. ,,Als we quitte spelen, ben ik tevreden'', aldus Ancaux. Hij schatte de kosten op vijftig- à zestigduizend dollar. ,,Het is bedoeld als promotie, als visitekaartje.''

    • Viktor Frölke