Het West-Vlaams

,,Het West-Vlaams is mijn taal. Ik heb vroeger ook in andere talen gewerkt, het Engels vooral. Maar ik merk dat je eigen taal het handigst is om in te schrijven en te zingen. Het is ook oprechter denk ik. Ik praat nu natuurlijk Nederlands. Als je met anderen wilt communiceren, moet je dat West-Vlaams laten voor wat het is, want dat is buiten de regio niet te verstaan. Maar om in te zingen ken ik geen betere taal.''

Flip Kowlier gebruikte het West-Vlaams al als rapper in hiphop-groep 't Hof van Commerce, maar hij kwam pas echt onder de aandacht met zijn solo-plaat Ocharme ik. In warmbloedige, half-akoestische liedjes bezingt hij zijn belevenissen en harteroerselen. Wie geen studie van het West-Vlaamse dialect heeft gemaakt moet raden naar de betekenis van Kowliers woorden, maar de elastische klank van die taal geeft zijn werk een bijzondere charme.

,,Ik kom uit Izegem, niet ver van Kortrijk. Heel comfortabel om op te groeien, maar vanaf een bepaalde leeftijd is er niet veel meer te beleven. Vooral niet als je geïnteresseerd bent in popmuziek. Ik woon nu in Gent, da's in Oost-Vlaanderen, net als veel West-Vlamingen overigens.

,,Mijn werk heeft niets met taalstrijd te maken. Veel West-Vlamingen zijn boos omdat hun dialect op de Belgische televisie ondertiteld wordt, maar het is echt niet te verstaan. Ik pas ervoor om in die strijd meegetrokken te worden, want dan ligt al snel het gevaar van nationalisme op de loer en dat ligt zeker in België heel gevoelig. Maar natuurlijk vind ik dat die taal moet blijven bestaan. Als mijn muziek daarin een rol kan vervullen, prima, maar ik ga me er niet voor engageren. Mijn plaat valt op, maar het moet geen gimmick worden en zeker niet te plat.

,,Het West-Vlaams zingt veel prettiger dan het Nederlands, dat zou ik niet eens kunnen. Bij ons heb je heel veel klanken die binnensmonds blijven, lettergrepen die wegvallen. Dat is gemakkelijker om te zingen. West-Vlaanderen ligt niet heel ver van Engeland, en de invloeden van het Engels zijn van oudsher aanwezig. Veel mensen denken in eerste instantie dat ik in het Engels zing.

,,Dat schijnt bij het Fries ook zo te zijn. Toen Wêr bisto van Twarres hier in België een enorme hit werd, waren de grote platenmaatschappijen plotsklaps wel geïnteresseerd. Het klimaat is kennelijk rijp voor mensen die in hun eigen taal, of dialect, zingen. Mijn plaat loopt ook buiten West-Vlaanderen goed, bij de FNAC hier in Gent zijn er al duizend van verkocht. In één winkel!

,,Als ik in West-Vlaanderen speel is er meer geroezemoes in de zaal. Het publiek hoeft minder moeite te doen om 't te verstaan en kan dus met andere dingen bezig zijn. In Antwerpen of Limburg zijn ze echt wel stil, daar proberen ze het te verstaan. Zingen is voor mij niet geen vorm van communicatie, in de zin dat ik er rechtstreeks mensen mee aanspreek. Het is communicatie in de vorm van muziek. Dat moet voor zich spreken en de taal waarin je zingt is niet belangrijk. Of mensen het begrijpen, het komt erbij of het komt er niet bij, daar kan ik geen rekening mee houden. Jammer maar helaas, fuck it of foert, in 't West-Vlaams.''

Flip Kowlier: Ocharme ik (Petrol 5425007830033) distr. EMI. Optredens: 28/3 Rotown Rotterdam; 29/3 Patronaat Haarlem; 5/4 Para Breda; 18/4 Effenaar Eindhoven.

    • Jacob Haagsma