Herdenking Picornie met bier en bloemen

In een weiland langs de A9 werd zaterdag Ajax-supporter Picornie herdacht. ,,We moeten de rijen sluiten.''

Gekleed in stemmig zwart staan zo'n tweehonderd mensen (korte jacks, korte haren en donkere zonnebrillen) in een cirkel rond een bloemstuk in rood en witte kleuren. Familie, vrienden en bekenden waren zaterdag naar het weiland langs de A9 gekomen waar Ajax-supporter Carlo Picornie vijf jaar geleden werd gedood tijdens een gewelddadig treffen tussen Ajax- en Feyenoord-supporters.

Oranje fakkels worden omstreeks half twee afgestoken. Zo'n vijfentwintig mensen houden de fakkels in de lucht en er klinkt een oorverdovend lawaai van matjes met duizendklappers. Wanneer twee kartonnen dozen met vuurwerk leeg zijn, wordt er geapplaudisseerd. Er klinken strijdkreten en `We love you Carlo. We do'.

De herdenking van Picornie begon 's morgens met een paginagrote, rood-witte advertentie in De Telegraaf. `In memoriam Carlo' en `We'll never forget'. Het geld voor de advertentie was bijeen gebracht door de Ajax-aanhang. In colonne reden fans van Amsterdam naar Beverwijk voor de herdenkingsbijeenkomst. De media werden op afstand gehouden, een cameraploeg die opnamen maakte, werd

gedwongen de cassette in te leveren.

Op de plek waar haar man is neergestoken spreekt Petra, de weduwe van Picornie.,,We moeten leren van de gebeurtenissen'', zegt ze. ,,We moeten de rijen sluiten.'' Er klinkt weer luid applaus en de fans zingen You'll never walk alone.

Na ongeveer een half uur vertrekt de stoet naar de Oosterbegraafplaats in Amsterdam, waar Picornie begraven is. De bloemen die liggen op de plek waar hij is gedood, worden in een donkere transit-bus geladen. De man die het laatste bosje pakt, kust de grond. Uit de bus klinkt harde muziek en er worden blikjes bier geopend.

Aan het eind van de middag is het niet mogelijk om toegang te krijgen tot de speciale herdenkingswebsite van Picornie. ,,Er zijn op dit moment te veel aanvragen voor toegang tot de website'', verschijnt op het scherm.