Gerichte zoekmachines internet aan banden

Het is voortaan verboden grootschalig gegevens te kopiëren uit websites om deze te gebruiken voor een eigen internetsite. Het bestaansrecht van gerichte zoekmachines op internet komt daarmee in gevaar.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die makelaarsvereniging NVM heeft aangespannen tegen uitgever De Telegraaf. Het hoogste rechtscollege in Nederland heeft het uitgeefconcern verboden gegevens over woningen te kopiëren uit de NVM-site Funda voor gebruik in de website El Cheapo, onderdeel van De Telegraaf. El Cheapo is een zoekmachine die onder meer op het gebied van auto's, woningen, boeken en consumentenelektronica de laagste prijs opzoekt.

Het kopiëren uit websites van anderen voor eigen gebruik is in zwang. In Nederland maken naast El Cheapo bijvoorbeeld ook Howardshome en E-knip van deze methode gebruik. Howardshome en E-knip zijn zoekmachines die gespecialiseerd zijn in het opsporen van nieuws en maken met name gebruik van krantenwebsites.

,,Het is een mijlpaal in het databankrecht'', verklaart advocaat J. van Manen, die de NVM vertegenwoordigde. ,,Een database is nu voortaan niet meer onbeschermd op internet.''