Geen steniging na overspel Nigeriaanse

Een islamatisch hof in de Noord-Nigeriaanse stad Sokoto heeft vanochtend een 35-jarige moeder van vijf kinderen in hoger beroep vrijgesproken van overspel en daarmee een eerder vonnis van dood door steniging vernietigd. De vermeende misdaad bestond hieruit dat zij als gescheiden vrouw een kind had gekregen. Volgens een plaatselijke variant van de shari'a, de islamitische gedragscode, staat dat gelijk aan overspel. En overspel is een van de zwaarste misdrijven die de islam kent, had ook de deken van de rechtenfaculteit in Sokoto gezegd.

De zaak van Safiya Husseini trok nationale en internationale aandacht. Vrouwengroepen, mensenrechtenorganisaties en Europese parlementariërs hadden het eerdere vonnis van de rechtbank scherp veroordeeld. De Nigeriaanse minister van Justitie, Bola Ige, die de uitspraak ,,primitief'' en ,,hardvochtig'' noemde, werd enkele maanden geleden vermoord.

Het hof van beroep verwierp het eerdere vonnis op procedurele gronden. De verdediging van de vrouw had aangevoerd dat de rechtbank die het vonnis uitsprak, bevoegdheid miste. Een argument van de verdediging was dat de wet op basis waarvan de vrouw werd veroordeeld, niet bestond tijdens de vermeende misdaad.

De vrouw had sinds de eerdere veroordeling voor het eerst in haar leven genoeg te eten. Uit de hele wereld stroomden de giften binnen in de vorm van zakken rijst, dekens en babykleren.