Fysiek is Inter Feyenoord in het kwadraat

Al twaalf jaar wachten de supporters van Inter Milaan op de Italiaanse voetbaltitel. Na een 3-1 thuiszege gisteren op AS Roma is de komende tegenstander van Feyenoord in het toernooi om de UEFA Cup de nieuwe koploper van de Serie A.

Feyenoord wacht een hartverwarmend weerzien in San Siro. Bijna 32 jaar na de Rotterdamse Europa-Cupzege in Milaan tegen Celtic is de thuishaven van Inter volgende week naar alle waarschijnlijkheid het toneel van een stevig potje vechtvoetbal. Tegenover de mouwopstropers van rood en wit hanteren de Italiaanse nerazzurri bij voorkeur de strijdbijl. Het spel van Inter verdient geen schoonheidsprijs, maar de fraaie combinaties van AS Roma bleken niet opgewassen tegen het betonvoetbal van de thuisploeg.

Tot uitzinnige vreugde van zeventigduizend supporters heroverde Inter gisteravond de koppositie in de Serie A. De landstitel is heilig in het land waar voetballers meer dan elders op een voetstuk worden geplaatst. Dat Feyenoord de komende tegenstander in het UEFA-Cuptoernooi is, wordt voorlopig voor kennisgeving aangenomen. De voorsprong van drie punten op Roma en vier punten op Juventus is het gesprek van de dag in Milaan.

Bij afwezigheid van de langdurig geblesseerde Ronaldo – hij revalideert met wisselend succes in Brazilië – telt Internazionale drie spitsen, van wie twee spelers in het basiselftal staan. De Argentijnse trainer Cuper koos gisteren voor het aanvalsduo Vieri en Recoba. Ventola was dit keer reserve. Zijn naam werd voortdurend gescandeerd, als blijk van waardering voor zijn winnende treffer voor de UEFA Cup, afgelopen donderdag tegen Valencia.

De lange, slungelachtige Vieri bleek weer eens moeilijk van de bal te krijgen. Hij was twee jaar geleden de duurste aankoop in de voetbalhistorie. Hij is een aanvaller zonder opsmuk en daarom ook zo geliefd bij de achterban. Vieri vormt een sterk koppel met de kleine en behendige Recoba. Deze Uruguyaan is een dribbelaar annex duikelaar. Tegen Roma had zijn zuigende werking een `positief' resultaat.

In de slotfase kon de Braziliaanse verdediger Zebina zich niet beheersen. Hij sloeg Recoba tegen zijn achterhoofd en kreeg daarvoor de rode kaart. Recoba kreeg vlak voor tijd een publiekswissel. Hij scoorde uit een counter en een vrije trap – à la Van Hooijdonk. Bovendien gaf hij de voorzet waaruit Vieri een kopdoelpunt maakte.

De zwakte van Inter Milaan schuilt in de middenlinie, die meer balveroveraars dan vormgevers telt. Di Biagio is geen schim meer van de spelverdeler die bij het wereldkampioensachap van 1994 in de Verenigde Staten voor het eerst internationaal opzien baarde. Hij werd tegen AS Roma geflankeerd door de Nederlander Seedorf en de Fransman Dalmat. Deze donkere voetballers renden hun longen uit hun lijf, maar een fatsoenlijke voorzet kwam niet van hun voeten. Seedorf werd, zichtbaar tot zijn ongenoegen, ruim een kwartier voor tijd gewisseld voor de Portugese international Conceicao, die meer een rechtsbuiten dan een rechtshalf is.

De verdediging van Inter bestaat uit voetballers van de gestampte pot. Vooral de lange voorstopper Materazzi is uit het juiste slopershout gesneden. Hij oogt nogal ongelukkig, met zijn stijve passen en zijn grote flaporen. Maar de aanvallers van AS Roma hadden geen voet aan de grond tegen deze waardige opvolger van de gepensioneerde houwdegen Bergomi.

In het doel van Inter was Toldo weer even stijlvol als betrouwbaar. De penaltykiller van Euro 2000, toen hij in de halve finale tegen Nederland vijf strafschoppen keerde, is voor het komende UEFA-Cupduel tegen Feyenoord geschorst. Toldo was afgelopen donderdag de held en de schlemiel in Valencia, waar hij niet alleen onwaarschijnlijke reddingen verrichtte maar ook een rode kaart kreeg.

Inter speelt van oudsher vanuit een gesloten verdediging, nadat de Argentijnse trainer Herrera in de jaren zestig het catenaccio perfectioneerde. Zijn landgenoot Cuper, eerder succesvol met de Spaanse topclub Valencia, lijkt de perfecte coach voor het allesbehalve perfecte elftal. Hij stond gisteren weer anderhalf uur nerveus voor zijn dug-out te drentelen.

Cuper past beter bij Inter dan zijn voorgangers, die de afgelopen jaren lijdzaam moesten toezien hoe Inter afgleed naar de grauwe middelmaat. Cuper heeft in een half jaar tijd een hecht collectief gesmeed dat van degelijkheid aan elkaar hangt. Inter is nog lang geen Europese topclub, zoals Feyenoord zijn bescheiden positie in het internationale krachtenveld onderkent.

En wat betreft de fysieke kwaliteiten: Inter is Feyenoord in het kwadraat.

    • Jaap Bloembergen