Flexibel wonen op maat

De cascowoning is terug van weggeweest, alleen nu in een moderne vorm, met extra aandacht voor comfort en milieu. Een software-pakket helpt bij het indelen van de woning.

Wie een nieuwe auto aanschaft, kan de uitvoering hiervan in hoge mate zelf bepalen. De afwerking van de carrosserie, de kleur van de bumpers, het materiaal van de velgen, de bekleding van de stoelen, de hoeveelheid airbags, het aantal luidsprekers voor de radio, en het vermogen van de motor. De meeste auto's bieden op dit gebied volop keuzemogelijkheden. Wie echter een nieuwe woning koopt is volledig overgeleverd aan de uitvoering die de architect bedacht heeft. En dus is elk rijtjeshuis altijd op dezelfde manier ingedeeld. Het volume is even groot, de muren staan overal op dezelfde plek, de ligging van het toilet en de keuken komen overeen, de vorm van het trappenblok staat vast en elke woning heeft hetzelfde dak.

Dat moet anders kunnen, moeten ze bij IBC Vastgoed hebben gedacht. Om aan de wensen van de toekomstige kopers tegemoet te komen liet het bedrijf een woning ontwerpen, waarbij de inrichting zo optimaal mogelijk is aan te passen aan de wensen van de bewoners. Het ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie verleenden subsidie voor de ontwikkeling van de woning.

Voordat de bouw begint kan de bewoner met behulp van de Woonplanner, een speciaal softwarepakket, de Wenswoning indelen. De eerste stap is het vaststellen van het basisoppervlak. Wie voor een standaardoppervlak van 86 vierkante meter kiest, ziet meteen de minimale prijs van het casco op het scherm verschijnen: 86.272 euro. Om de beschikbare ruimte op de begane grond te vergroten is een aanhangmodule voorhanden van 16 vierkante meter (euro 14.361), een optopmodule van 31 vierkante meter als derde verdieping kost euro 19.536, de gevels zijn hierbij niet inbegrepen. In dit laatste geval is met een druk op de knop een dakterras aan te brengen, waar de in de Woonplanner opgenomen 'bouwkostenteller' bijna 2.700 euro voor rekent.

Vervolgens komt de vraag, waar de toekomstige bewoner de woonkamer had gedacht, op de begane grond of op de eerste verdieping. Liggen de contouren van de woning op deze manier vast, dan volgt de verdere invulling. Dragende muren zijn binnenshuis niet aanwezig, dus op dit vlak is alles mogelijk, van rechte tussenwanden tot schuin aangebrachte muren of trapvormige wanden. De entree, de trap, de meterkast en de schacht liggen in principe vast, wel is het mogelijk om in plaats van een rechte trap voor een trap met een kwartdraai te kiezen. Voor de gevel zijn diverse buitenwanden voorhanden, van elementen met vast glas, met twee soorten ramen, gematteerd glas tot een dichte houten gevel. De breedte van de gevelelementen varieert van 300 tot 1.500 mm. De achterdeur is 1.050 mm, een dubbele tuindeur 2.250 mm.

Het softwareprogramma heeft wel de nodige `bugs'. Wie een woning zonder gevel wil, of een toilet niet nodig vindt krijgt hierop geen correctie. De bouwkostenteller brengt overigens deze elementen niet in rekening, dus consequent is het programma wel. Ook blijkt het mogelijk een badkamer met vier wanden zonder enkele deur in de woning op te nemen, of het keukenblok dwars door de buitenwand te laten lopen. De bijgevoegde handleiding noemt dat een gang minimaal 90 centimeter breed moet zijn, maar de Woonplanner verbiedt niet de constructie van een veel smallere gang. Overigens komt er waarschijnlijk een verbeterde versie van het softwareprogramma. Bij het uiteindelijk ontwerp kan er trouwens niet veel mis gaan, de aspirant koper moet het ontwerp bij IBC Vastgoed inleveren, en pas na het nodige overleg over en weer valt de definitieve beslissing.

Niet alleen wat flexibiliteit, maar ook in technologisch opzicht heeft de Wenswoning veel te bieden. De aanpak is afgeleid van de ReFlex-woning, een door Advies en ingenieursbureau DHV, architect Willems van den Brink en IBC Vastgoed ontwikkeld bouwconcept dat `REspect' voor de consument en het milieu combineert met een 'FLEXibele' bouwwijze. En deze woning is weer afgeleid van het reststoffenhuisje, dat DHV in 1993 ontwierp op initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu Novem. De grote aandacht voor flexibel wonen en het milieu uit zich onder meer door de toepassing van plintgoten voor de leidingen, wat het wijzigen van de inrichting van de woning in een later stadium vereenvoudigt. Het keukenblok maakt gebruik van het Tiara systeem, wat impliceert dat er één centrale aansluitkabel met interne vertakkingen in het keukenblok aanwezig is. Hierdoor is het keukenblok op verschillende plaatsen te situeren. In de mogelijkheid tot het toepassen van vloerverwarming in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp is voorzien. Om het comfort in de woning nog eens extra te verbeteren kunnen Domotica-processoren zorgen voor een draadloze bediening van de lichtpunten, eventueel in combinatie met bewegingssensoren en afstandsbediening. Het gebruik van de flexibele bouwelementen maakt overigens dat tijdens de bouw minder bouw- en sloopafval vrij komt.

Hoe deze woningen zullen bevallen zal de praktijk uiteraard moeten uitmaken. In de nieuwbouwwijk De Waluwe in Zaltbommel zijn momenteel 38 van dit soort woningen in aanbouw, waarvan begin april de oplevering plaats vindt. De woningen zijn aaneengeschakeld in twee tegenover gelegen rijen van 19 woningen met daartussen een parkje. ,,De belangstelling voor de mogelijkheid om de woningen uit te breiden was groot,'' vertelt Gonny Spooren van Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling, ,,Bij de 32 tussenwoningen zijn bijvoorbeeld 36 modules verkocht. De vier woningen aan de kop zijn om architectonische redenen altijd al drie hoog.'' Op verschillende locaties in het land zijn plannen om Wenswoningen neer te zetten. Almere is daarbij het verst gevorderd, daar komt een project van 200 woningen.

Website:www.wenswonen.nl

    • Rijkert Knoppers