Filet de porc farci Zacharias

Grote partijen lenen zich voor het maken van gerechten waar je anders niet gauw aan toekomt, zoals dit gevulde gebraad. Als het gezelschap groter is dan twaalf, pas dan op de ingrediënten steeds de navenante vermenigvuldigingsfactor toe. Is het aantal gasten kleiner, dan kan het restant worden ingevroren. Het gerecht kan warm of koud (bijvoorbeeld bij een buffet) worden geserveerd. Ik draag dit gerecht op aan een vriend die bij de bereiding hielp: Zach, voluit Zacharias. Zacharias betekent zoet; de receptuur speelt daarop in.

Het vlees moet diep worden ingesneden. U kunt de slager vragen daarvoor te zorgen, maar het ook zelf doen. Steek een lang mes middenin de voorkant recht naar binnen, zonder de achterkant te doorboren. Wrik met dat mes een beetje zodat de snee breder wordt en u er later uw hand in kunt steken. Als u geen lang mes hebt,kunt u een brede snee aan de zijkant van het vlees maken. Gedroogde pruimen en abrikozen hoeven vaak niet meer te wellen. Zijn ze erg droog, leg ze dan een kwartier in warm water. Snijd de pruimen en de abrikozen in stukjes. Klop het ei los. Bestrijk de holte met wat ei; hierdoor hecht de vulling beter aan het vlees. Meng de rest van het ei door het gehakt en doe er zout, peper, kaneel, gemberpoeder, de stukjes abrikoos en pruim en de pistachenoten bij. Vul de filet met het gehaktmengsel. Prik de snee dicht met cocktailprikkers. Verwarm de oven voor op 200° C (heteluchtoven: 175 graden). Leg het vlees op een ingevette ovenschaal. Strijk wat boter over het vlees en bak het in ongeveer 5 kwartier goudbruin en gaar. Schep er tijdens het bakken regelmatig vrijgekomen braadvocht over. Dek het vlees af met folie als het te donker dreigt te worden. Neem het vlees uit de oven en laat het tien minuten afgedekt rusten. Blus het braadvocht met water of bouillon. Roer het aanbaksel op de bodem los. Verwarm de jus in een pannetje; op smaak brengen met zout en peper. Snijd het vlees in plakken. Lekker met aardappelgratin en snijbonenruitjes. Koud: garneren met exotisch fruit en dadels. Serveren met chutney.

    • Annelène van Eijndhoven