Ethisch beleggen rendabel

De belegger die geld steekt in ethische beleggingsfondsen verdient op de effectenbeurs net zoveel geld als de belegger die alleen let op het rendement. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van het Limburg Institute of Financial Economics (LIFE), onderdeel van de Rijksuniversiteit Maastricht.

Beleggen in aandelen van bedrijven die verantwoord omgaan met bijvoorbeeld milieu en mensenrechten, is in Nederland sterk in opmars. In Nederland bieden naast de `alternatieve' Triodos Bank ook grote financiële partijen zoals ABN Amro, ING, Robeco en SNS Reaal ethische beleggingsfondsen aan. Ook de pensioenfondsen ABP en PGGM steken een deel van hun miljarden inmiddels in `duurzame bedrijven'. Klanten moeten voor het beheer van ethische fondsen wat meer betalen dan voor gewone fondsen, wat volgens de onderzoekers gerechtvaardigd is.

De onderzoekers van LIFE hebben, in samenwerking met het ABP, gekeken naar de prestaties van enkele honderden ethische fondsen in de VS en het Verenigd Koninkrijk, van 1990 tot en met 2000. Deze fondsen zijn naar verhouding sterk vertegenwoordigd in sectoren als technologie, media en telecom en in kleinere ondernemingen. Na correctie voor deze `oververtegenwoordiging' blijken de ethische fondsen het niet slechter te doen dan conventionele.

Deze uitkomst is verrassend, omdat de beleggingstheorie leert dat investeringen zoveel mogelijk gespreid moeten zijn om in elk geval het marktgemiddelde te halen.

Dat de ethische fondsen het desondanks goed doen, komt mogelijk doordat ze minder streng zijn geworden. Vele hanteren een strategie waarbij in elke sector de meest verantwoorde onderneming wordt gekozen.

achtergrond: pagina 11

Gerectificeerd

Ethisch beleggen

De artikelen Ethisch beleggen rendabel en `Geitewollensokkenfondsen' leren beleggen (25 maart, pagina's 1 en 11) somden enkele financiële instellingen op die ethische beleggingsfondsen aanbieden. Hierbij ontbrak ASN Bank, de oudste aanbieder en naar eigen zeggen ook de grootste.

    • Karel Berkhout