Dekker valt en mist voorjaarsklassiekers

Erik Dekker was zaterdag het grootste slachtoffer van de vele valpartijen in Milaan-Sanremo. De 31-jarige wielrenner brak zijn linkerdijbeen, nadat hij op circa dertig kilometer van de finish tegen een stoeprand was gekwakt. Hij is naar verwachting het hele voorjaar uitgeschakeld.

Dekker werd na het ongeluk per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in de Italiaanse badplaats Imperia, waar de breuk werd geconstateerd. Hij bracht de nacht door in een ziekenhuis in het nabijgelegen Nice, van waaruit hij gistermiddag naar Nederland werd vervoerd. Gisteren werd Dekker in Amersfoort geopereerd.

Dekker begint vandaag al in het ziekenhuis met de revalidatie. Door het behandelend chirurgisch team en Rabobank-ploegarts Geert Leinders zal op z'n vroegst vrijdag een inschatting kunnen worden gemaakt wanneer hij weer zal kunnen trainen en daarna de competitie kan hervatten.

Volgens de ploegleiding van Rabobank had het ongeluk ,,veel erger kunnen uitvallen als het been een paar centimeter hoger was gebroken''. Bij een heup- of bekkenfractuur zou de revalidatie van Dekker veel langer hebben geduurd dan de verwachte herstelperiode van drie maanden. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de Tour, die in juli van start gaat. Twee jaar geleden won hij in de Franse ronde drie etappes, nadat hij in het voorseizoen door een gebroken elleboog buitenspel was geraakt.

Dekker, houder van de wereldbeker, had dit seizoen al zes koersen gewonnen, waaronder vorige week Tirreno-Adriatico. Door het eerdere uitvallen van de Duitser Erik Zabel, die als titelhouder veel punten verspeelde, werd hij ondanks zijn ongeluk de eerste Nederlandse leider van het UCI-klassement. Dekker zal de ranglijst niet lang aanvoeren. ,,Toch kan ik straks tegen m'n kinderen zeggen dat ik bovenaan heb gestaan'', zei hij in het ziekenhuis in Nice.

Dekker had ,,niks horen kraken'', toen hij vlak voor de beklimming van de Cipressa ten val kwam. Zijn Belgische meesterknecht Marc Wauters bood meteen eerste hulp aan, maar hij werd door Dekker gesommeerd door te rijden. ,,Hij kon toch niets voor me doen. Jantje Boven heeft m'n been nog een tijdje vastgehouden. Ik had het opgetrokken en kon m'n been niet meer bewegen.''

Bij dezelfde valpartij was ook de Italiaanse favoriet Danilo di Luca betrokken. Hij kon de koers met kneuzingen uitrijden.

De Duitser Jan Schaffrath vloog in een bochtige afdaling tegen de vangrail. Hij bleef roerloos liggen, maar mankeerde volgens zijn Belgische manager Walter Godefroot niets ernstigs. ,,Het gebeurde in de bocht waar Jan Raas zijn carrière moest stopzetten'', meende Godefroot. De Nederlander kwam in 1984 ten val in Milaan-Sanremo. Hij kreeg ernstige rugklachten en zou zijn loopbaan een jaar later noodgedwongen beëindigen.

CIPOLLINI WINT: pagina 14