David Röell Prijs voor Roy Villevoye

Beeldend kunstenaar Roy Villevoye krijgt de David Röell Prijs 2002 van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn gehele oeuvre, waarin hij actuele onderwerpen aan de orde stelt. De prijs (50.000 euro) wordt 31 oktober uitgereikt in Amsterdam. Villevoye (1960) maakte in het begin van zijn carrière naam met abstracte schilderijen, maar in de jaren `90 stapte hij over op andere media, met name fotografie. Hij reist regelmatig naar Papoea Nieuw Guinea om daar van en met de plaatselijke bevolking werk te maken. De Röell Prijs is een van de tien oeuvreprijzen van het Cultuurfonds en wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar. Het is de tweede prijs voor Villevoye dit jaar. In mei krijgt hij de Sandbergprijs 2002 voor zijn installatie Rood Katoen/Red Calico dat is opgesteld in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Het is een verzameling T-shirts die door het Asmat-volk op Papoea Nieuw Guinea van gaten en scheuren worden voorzien. Daarnaast hangen foto's waarop mensen vol trots hun versie van deze kledingstukken showen.