Beurs kabbelt rustig de week in

Wachten op nieuws dat de beurshandel een prikkel kan geven. Dat was vanochtend de hoofdactiviteit van de meeste handelaren op de Amsterdamse beurs. Door het gebrek aan nieuws waren nauwelijk hoog- of laagvliegers te vinden, al was de algemene stemming optimistisch te noemen. Het aandeel KPNQwest was onder de hoofdfondsen de grootste stijger met een winst van 2,9 procent. De datatransporteur, nog voor ruim 40 procent in handen van KPN, maakte vanochtend bekend een contract te hebben gesloten met Hit Rail. Dit bedrijf, in handen van veertien Europese spoorbedrijven, heeft KPNQwest opdracht gegeven een groot telecomnetwerk aan te leggen dat de verschillende spoorbedrijven in Europa verbindt. Hoeveel geld met de opdracht is gemoeid, is vanochtend niet bekendgemaakt.

Voor de rest moest de beurs het vooral hebben van onbevestigde nieuwsberichten die de AEX-index (plus 0,5 procent tot 525,72 punten) slechts een paar punten van zijn plaats kregen. Zo wacht de buitenwereld nog steeds op de bevestiging van ABN Amro dat de bank met haar aandelenactiviteiten in de Verenigde Staten wil stoppen. Van de sluiting, waarvan circa 300 mensen het slachtoffer zouden worden, is al ruim een week sprake, maar ABN Amro heeft zich nog steeds van een reactie onthouden. Op de beursvloer ging men er vanochtend vanuit dat de bank vandaag of morgen uitsluitsel geeft: de beslissing lijkt meer van symbolische betekenis – de bank is er niet in geslaagd om op dit punt marktaandeel van betekenis te winnen – dan dat het materieel van groot belang is. De koers van ABN Amro lag, in lijn met andere financiële aandelen, tegen het middaguur 0,5 procent hoger.

Ook over Laurus bestaan voldoende geruchten. Het supermarktenconcern, dat vorige week een verlies van 442 miljoen euro bekend moest maken, zou op dit moment in gesprek zijn met de investeringsmaatschappij CVC die de zwaar verliesgevende Spaanse activiteiten over te nemen. Het aandeel steeg met bijna 3 procent tot 1,76 euro.

Ook elders in Europa was de sfeer gematigd positief, zonder dat van opvallend nieuws sprake was. Parijs spande de kroon met een winst van 0,9 procent tot 4.640 punten. De FTSE-index in Londen ging met 0,6 procent omhoog tot 5.283, terwijl de beurs van Frankfurt tegen het middaguur een half procent steeg tot 5.384 punten.