Berisping van medewerkers bij ABN Amro

Een aantal medewerkers van ABN Amro heeft twee jaar geleden bij de beursgang van World Online in strijd met regelgeving aandelen in het internetbedrijf verkocht. De bank heeft die werknemers berispt.

Dat heeft een woordvoerder van de bank vanmorgen bevestigd. ABN Amro begeleidde, samen met zakenbank Goldman Sachs, in maart 2000 de beursgang van World Online, het internetbedrijf van oprichtster Nina Brink. Zo'n 5.000 werknemers van ABN Amro (in totaal 30.000) hadden zich destijds op de emissie ingeschreven. Een beperkt aantal medewerkers heeft na de beursintroductie ,,te vroeg'' zijn aandelen weer verkocht.

ABN Amro ontdekte deze misstappen na een intern onderzoek binnen de bank. ,,Wanneer er een grote emissie heeft plaatsgehad waarbij de bank betrokken is geweest, onderzoeken wij altijd achteraf of de medewerkers zich hebben gehouden aan de interne compliance regels'', zegt de woordvoerder. Een aantal overtredingen heeft de bank destijds gemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (destijds STE). ,,Dat is alleen gebeurd bij de gevallen waarbij de Wet Toezicht Effectenverkeer is overtreden. Daarnaast zijn er enkele medewerkers geweest die de interne regels van de bank hebben geschonden.''

Bij de overtreders zat ook een ,,handvol'' insiders, medewerkers die over voorkennis kunnen beschikken. ABN Amro heeft ,,enkele duizenden'' managers die als insiders worden beschouwd. Voor hen gelden extra strenge regels wanneer het gaat om privé-transacties. Zij mogen bijvoorbeeld bij emissies die de bank begeleidt en waar zij zelf ook op hebben ingetekend, pas na zes maanden de stukken verkopen.

Het aandeel World Online kwam kort na het beursdebuut in een vrije val terecht. De betrokken ABN Amro-insiders hebben nog voor de daling, en dus binnen de periode van zes maanden, hun stukken met winst van de hand hebben gedaan. Zij die daarmee grote koerswinsten hebben gerealiseerd, moesten die terugbetalen.

Daarnaast is het een paar keer fout gegaan bij de grote groep medewerkers (van de lagere echelons) die zich hadden ingeschreven op de emissie. Zij mochten pas verkopen nadat de aandelen betaald (gestort) waren. Dat gebeurt doorgaans zo'n vier dagen na de inschrijving op een emissie. Een aantal werknemers had zijn stukken al binnen die vier dagen verkocht. Het gaat daarbij volgens de bank om kleine transacties. Deze handelswijze is verboden om speculatie te voorkomen.

World Online is in 2001 overgenomen door het Italiaanse Tiscali.