Beide Korea's willen overleg hervatten

Een speciale afgezant van de Zuid-Koreaanse president zal volgende maand Noord-Korea bezoeken om de voortgaande verzuring van de situatie op het schiereiland te doorbreken.

,,We hopen dat de gesprekken de basis zullen leggen voor de verbetering van de vastgelopen relatie tussen Zuid- en Noord-Korea'', zei de woordvoerder van president Kim Dae-jung vandaag. De verbetering van de noord-zuid relatie hapert sinds het aantreden van George Bush als president van de VS, die Noord-Korea onlangs heeft bestempeld als lid van de `As van het Kwaad'.

Zuid-Korea zendt diplomatiek zwaargewicht Lim Dong-won, de speciale adviseur van de president voor veiligheidszaken en noord-zuid-relaties. De Zuid-Koreaanse regering verwacht dat Lim wegens zijn status een direct onderhoud met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zal hebben. Lim was eerder minister voor Hereniging en hoofd van de Zuid-Koreaanse geheime dienst. Hij geldt als een belangrijke steunpilaar van president Kims ontspanningsbeleid ten aanzien van Noord-Korea.

Het laatste overleg op ministersniveau tussen Noord- en Zuid-Korea had plaats in november vorig jaar en liep op niets uit. Onderwerp van de gesprekken was hereniging van families uit Noord- en Zuid-Korea, maar het noorden eiste tevens beëindiging van de verhoogde paraatheid van het zuidelijke leger die was ingesteld na de aanslagen in New York in september vorig jaar. Noord-Korea zag die paraatheid als dreiging, maar het zuiden weigerde toe te geven.

Die mislukking was een voorlopig dieptepunt in de verzuring van de relaties die begon met het aantreden van Bush begin 2001. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei vandaag echter dat de VS ,,dialoog verwelkomen en steunen''. Amerikaanse steun is cruciaal wegens de grote militaire aanwezigheid van de VS in het land.

Noord-Korea gaf dit weekeinde toe aan de Japanse wens voor onderzoek naar het lot van een tiental verdwenen Japanse burgers. Volgens de Japanse regering zijn zij in de jaren zeventig en tachtig door Noord-Koreaanse agenten ontvoerd maar Noord-Korea heeft dit altijd ontkend. Noord-Korea brak een onderzoek naar de vermisten in december abrupt af.

De kwestie nam vorige week een nieuwe wending nadat een Japanse vrouw erkende dat ze in 1983 een 23-jarige Japanse studente naar Noord-Korea heeft gelokt met een verhaal over werkmogelijkheden. De vrouw was destijds getrouwd met een lid van het Japanse Rode Leger dat sinds een vliegtuigkaping in Noord-Korea verbleef.