Bank naar rechter na boek van Baarspul

De Indover-bank, het Nederlandse filiaal van de Indonesische centrale bank, stapt naar de rechter om een `sleutelroman' van de voormalige kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland, K. Baarspul, uit de handel te laten halen. De naam Indover-bank lijkt op de `Indon-bank' in het boek, een ,,Indische wasserette'' die volgens het boek fungeerde als een witwasmachine voor geld van de Indonesische president Soeharto en van de kringen rond de president.

De Indover-bank wilde vanochtend niet zeggen wat de bezwaren van de bank tegen het boek zijn. Uitgever Ad Donker weigert het boek uit de handel te nemen, zegt een woordvoerder van de uitgeverij. ,,Zij herkennen zichzelf in die Indon-bank en vinden dat hun reputatie wordt aangetast, maar het is fictie. Je kunt niet meer uit een boek halen dan er in staat.''

De roman van Baarspul, met de titel Zilverpolder, verscheen twee weken geleden en behandelt de Ceteco-affaire waarbij bleek dat de provincie Zuid-Holland op grote schaal als bank functioneerde en voor 1,7 miljard gulden had uitgeleend. De provincie kocht onder meer riskante bedrijfsobligaties. De affaire kwam in 1999 aan het licht toen de provincie veel geld verloor bij het faillissement van handelshuis Ceteco, een keten van elektronica- en witgoedwinkels in Latijns Amerika. Volgens de achterflap beschrijft het boek de provincie ,,Zuidland die stiekem een centje wilde bijverdienen''.

Vorige week begon in Den Haag een rechtszaak tegen Baarspul. Hij wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en het aannemen van steekpenningen. Volgens Baarspul is hij vervolgd omdat zijn werkgever, de provincie, een zondebok nodig had.

,,Het is toch gewoon een roman?'', zegt Baarspul desgevraagd. ,,Kennelijk heb ik een blootliggende zenuw geraakt en herkennen zij zich erin. Ik schrijf, fictief, over een Indonesische bank, dan kan ik het toch niet de Ameland Bank noemen?'' Baarspul onderscheidt de werkelijkheid en fictie. ,,In werkelijkheid speelde de Indover-bank een vreemde rol in de Ceteco-affaire. Dat durf ik openlijk te zeggen. Ze denken misschien dat het Indonesië is hier, maar in dit land mag je zeggen wat je vindt.''