Arnon Grunberg wint Gouden Uil

Schrijver Arnon Grunberg heeft zaterdag de Gouden Uil Literatuurprijs 2002 gewonnen. De vijfkoppige jury verkoos De mensheid zij geprezen van Grunberg boven de vier andere genomineerden. De uitreiking in Brussel van de prijs (25.000 euro) was rechtstreeks te zien via een uitzending door de Belgische televisiezender Canvas. Afgelopen jaar won de schrijver Jeroen Brouwers de prijs, die nu voor de achtste keer is uitgereikt. De Gouden Uil is ingesteld voor oorspronkelijke Nederlandstalige literatuur. Voor de derde keer werd de Gouden Uil publieksprijs uitgereikt. Het publiek kon daarbij kiezen uit de vijf genomineerden: Arnon Grunberg (De mensheid zij geprezen), Gerrit Komrij (De klopgeest), Tom Lanoye (Mamma Medea), David van Reybrouck (De plaag) en Peter Verhelst (Memoires van een luipaard). Deze laatste bleek favoriet onder de lezers te zijn.

In de categorie jeugdliteratuur won de Nederlander Bas Haring de Gouden Uil met Kaas en de Evolutietheorie, waarin hij in begrijpelijke taal voor kinderen de theorie van Charles Darwin uiteenzet en uitlegt. Hij bleef met zijn boek de schrijver Peter van Gestel en de schrijfsters Heide Boonen, Martha Heesen en Gerda de Preter voor.