`Al-Qaeda bereidde massale aanslag voor in Sarajevo'

Terroristen van het Al-Qaeda-netwerk hebben op 21 maart – vorige week donderdag – een massale aanval op Amerikanen in de Bosnische hoofdstad Sarajevo willen plegen. Die aanslag had ,,vergelijkbaar moeten zijn met die van september vorig jaar in New York''.

Dat heeft de Bosnische krant Dnevni Avaz zaterdag gemeld; een anoniem gebleven hoge Bosnische functionaris bevestigde het nieuws tegenover het Amerikaanse persbureau AP.

Volgens Dnevni Avaz en AP werden de plannen onlangs besproken op een bijeenkomst van Al-Qaeda-terroristen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Een niet nader aangeduide geheime dienst zou achter de plannen zijn gekomen toen een Albanees Al-Qaeda-lid zijn mond voorbij praatte. De Bulgaarse autoriteiten hebben gezegd niets van die bijeenkomst af te weten.

Woensdag sloot de Amerikaanse ambassade in Sarajevo haar deuren voor het publiek; vrijdag ging de ambassade helemaal dicht, net als het Amerikaanse consulaat in Mostar. Rasim Kadic, lid van een speciaal anti-terreurteam van de Bosnische regering, bevestigde dat zijn groep en Amerikaanse diplomaten vorige week ,,informatie uitwisselden waaruit kon worden opgemaakt dat de dreiging geloofwaardig en serieus was''. De premier van de moslim-Kroatische federatie besprak op donderdag met de Amerikaanse ambassadeur welke maatregelen te nemen waren. Op dezelfde dag besprak de regering van de Bosnische federatie hetzelfde onderwerp.

Afgelopen dinsdag deed de Bosnische politie een inval in de kantoren van een islamitische weldadigheidsstichting, Benevolentia. Daar werden wapens, instructies voor het fabriceren van bommen, valse paspoorten en booby-traps in beslag genomen. Vrijdag werd het hoofd van de Bosnische afdeling van de stichting, Munib Zahiragic, oud-lid van de de Bosnische geheime dienst, gearresteerd. Een andere betrokkene werd eveneens gearresteerd, maar kort daarop vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In oktober vorig jaar sloten de Amerikaanse en de Britse ambassade in Sarajevo enkele dagen lang hun deuren naar aanleiding van terreurdreigementen. De Bosnische politie pakte toen zes Algerijnen op, op verdenking van plannen voor aanslagen tegen Amerikaanse doelen. Hoewel een rechtbank hun vrijlating beval, werden ze overgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten en naar de basis in Guantánamo Bay in Cuba gevlogen.