Ajax gokt en ontsnapt aan blamage

Met hangen en wurgen blijft Ajax meedoen in de race om de landstitel. De ploeg van Ronald Koeman miste tegen het aangeslagen PSV de allure van een kampioen, net als in eerdere duels met minder goede clubs. Paradoxaal genoeg eindigde het treffen tussen de twee Nederlandse voetbalgrootmachten onbeslist. In het Philips-stadion lag Ajax het grootste gedeelte van de wedstrijd machteloos onder vuur. In het spelletje `wie van de drie' valt PSV desondanks voorlopig af en misschien wel definitief. Het gelijkspel (1-1) betekende gezien de stand op de ranglijst voor PSV dan ook een nederlaag, maar voor Ajax geen overwinning. De Amsterdammers zagen Feyenoord in verliespunten langszij komen.

Ajax ontsnapte aan een afstraffing omdat PSV in het laatste kwartier alle krachten voelde wegvloeien. Dat was na de mentaal en fysiek slopende thriller van donderdag tegen Feyenoord in het UEFA-Cuptoernooi allerminst verwonderlijk.

Niet alleen het team, maar ook de coach van Ajax bleef met de remise een blamage bespaard. In de rust, toen de eindstand al was bereikt, liet Ronald Koeman zijn beste speler douchen. De Braziliaan Maxwell, die regelmatig fraaie staaltjes had laten zien op het middenveld, werd opgeofferd aan een tactische ingreep.

Koeman wilde Ooijer en Hofland, het sterke centrale verdedigingsduo van PSV dat ook voor aanvallende impulsen zorgde, meer onder druk te zetten. Daarom besloot hij 4-2-4 te gaan spelen met Ibrahimovic als tweede centrumspits naast Hossam. Op de vleugels bleven Wamberto (links) en Van der Meyde (rechts) actief.

Het was een waagstuk dat door de vermoeienissen van PSV geen desastreuze gevolgen had. Het leverde evenmin het beoogde effect op, zo moest Koeman achteraf bekennen. De voormalige international schat de impact van topduels beter in dan zijn voorganger Adriaanse, zei technisch directeur Leo Beenhakker vorig week nog. En: ,,In de speelwijze en de tactische overwegingen neemt hij de gevolgen van winnen of verliezen nadrukkelijk mee. Hij gaat puur voor het winnen, waar Co ook oog had voor de langere termijn.''

Het was juist Co Adriaanse die eerder dit seizoen door zijn directe chef Beenhakker genadeloos werd bekritiseerd toen hij Ajax in hetzelfde 4-2-4-systeem liet voetballen. Volgens de technisch directeur was dat een vorm van tactische zelfmoord.

Het lijkt wel of iedere trainer met het huidige spelerspotentieel bij Ajax besluit tot vreemde fratsen. Aan het concept van voor rust mankeerde weinig en het inbrengen van de meestal niet al te werklustige Ibrahimovic hield juist een extra risico in. Alhoewel de Zweed met iets meer overzicht in de slotfase nog de winnende treffer had kunnen voorbereiden, toen Ikedia vrij voor het doel stond. De weinig productieve spits Ibrahimovic koos echter voor eigen succes en miste.

Koeman verklaarde achteraf dat het verloop van de wedstrijd voor hem soms aanleiding kan geven van het vaste stramien af te wijken. Hij had op het middenveld Galásek voor de geblesseerde Pienaar moeten inzetten en de Tsjech mist de diepgang voor aanvallende acties te zorgen. Ook zijn andere middenvelder Van Halst is meer een verdedigende middenvelder die bovendien zijn handen al vol had aan het schaduwen van Bruggink en de fysieke strijd met Van Bommel. ,,Daarom heb ik geprobeerd wat te forceren'', verdedigde Koeman zijn aanpak. ,,De greep op het middenveld hadden we toch al niet. Tevens konden we in de eerste helft de vrije man niet vinden. Maar ook de speelwijze van de tweede helft leverde ons niets op. In totaal zijn we een uur lang de mindere ploeg geweest van PSV. Het is duidelijk dat we voor volgend seizoen in de personele sfeer nog iets moeten doen.''

Hoe en waar die aanpassingen in het team plaatshebben, dat is voorlopig een goed bewaard geheim binnen Ajax. Het vreemdelingenlegioen van de Arena lijkt niet gebaat bij nog een buitenlandse kracht die weer veel tijd nodig heeft om te acclimatiseren. Een nieuwe centrumspits zal financieel alleen haalbaar zijn als Ibrahimovic of Machlas kunnen worden verkocht. Nu Hossam (`Mido') met zijn kopkracht nadrukkelijk lonkt naar de spitspositie, zal Ajax in elk geval wel op zoek moeten naar een linksbuiten. Wamberto bewees gisteren opnieuw dat hij na bijna vier jaar nog steeds weinig begrijpt van het Ajax-spel. De Braziliaan passeert te weinig buitenom en loopt te veel met de bal om effectief te zijn.

Een andere flankspeler van Ajax leidde tegen PSV de verrassende openingstreffer in. De vreemd genoeg niet voor het Nederlands elftal geselecteerde Van der Meyde verschalkte veteraan Heintze, klopte hem vervolgens op snelheid en legde de bal klaar voor Galásek die van afstand voortreffelijk uithaalde. De voorsprong van Ajax was volledig tegen de verhouding in na een vloedgolf van PSV-aanvallen in de eerste twintig minuten. PSV had twaalf minuten nodig om van de schrik te herstellen. Een vrije trap werd door Vennegoor of Hesselink op de achterlijn teruggekopt voor het doel, waar uitblinker Ooijer klaar stond om de bal in het net te trappen.

Koeman ergerde zich er achteraf nog steeds aan dat verdediger Bergdølmo zijn opponent Vennegoor of Hesselink de kans had gegeven zijn hoofd tegen de bal te zetten, maar de actie was met veel snelheid perfect uitgevoerd. In de tweede helft kon PSV een groot overwicht niet in doelpunten omzetten. Met gevaar voor eigen leven gooide invaller Yakubu zich regelmatig in de baan van een schot. Pok, klonk het wanneer de bal weer eens tegen het lichaam van de Ghanees knalde.

Zoveel onverzettelijkheid was het vermoeide elftal van Gerets te machtig.

PSV

1

Ajax

1

Ruststand 1-1. 24. Galasek 0-1, 35. Ooijer 1-1. Schds: Temmink. Tsch: 33.000. Gele kaarten: Bergdølmo en Trabelsi (Ajax).

    • Erik Oudshoorn