Weer daling Argentijnse peso

De onzekerheid over de Argentijnse economie heeft de peso opnieuw onder zware druk gezet. De munt daalde gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag omdat bezorgde Argentijnen weer massaal dollars aankochten. Een Amerikaanse dollar kostte vrijdag 3,10 peso terwijl de koers donderdag nog op 2,60 stond.

De Argentijnse munt heeft sinds januari al 65 procent van zijn waarde tegenover de dollar verloren, ondanks verschillende interventies van de centrale bank in Buenos Aires. De munt mag sinds februari vrij zweven tegenover de dollar nadat het 10 jaar lang aan de Amerikaanse valuta was vastgekoppeld. President Duhalde liet de peso vrij in de hoop dat een goedkopere peso de export zou doen toenemen en de derde economie van Zuid-Amerika uit de recessie zou trekken die nu al vier jaar duurt. De werkloosheid in Argentinië is opgelopen tot boven de 22 procent.

De val van de peso heeft de vrees voor inflatie en een verdere destabilisatie van de economie echter weer doen toenemen. ,,Ik ben bang dat ik binnenkort pesos heb die waardeloos zijn'', zei een bouwvakker die in de rij stond voor een wisselkantoor. Een woordvoerder van de Argentijnse regering zei gisteren echter dat er geen plannen zijn om de peso weer aan de dollar vast te klinken zoals dat in de jaren negentig wel gebeurde en waardoor de enorme inflatie van toen naar beneden werd gebracht. ,,Er zijn geen plannen om het economische beleid te wijzigen'', aldus de woordvoerder.

Argentinië verkeert in grote financiële nood. Het land heeft 25 miljard dollar nodig om de wankele bankensector te stabiliseren en de economie weer op te starten. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft echter nog geen geld toegezegd en economen vragen zich af of zo'n hulpactie wel zin heeft zonder een herstructurering van de economie. De chaotische financiële toestand en de chronische tekorten op de overheidsuitgaven, waren in december reden voor het IMF om een lening van 22 miljard dollar stop te zetten.

De daling van de peso kwam op het moment dat president Duhalde in het Mexicaanse Monterrey onderhandelde met het IMF. In Monterrey ontmoeten ontwikkelingslanden de ontwikkelde landen tijdens een conferentie van de Verenigde Naties over het terugdringen van armoede.