Wat deed Haider eigenlijk in Irak?

Wat deed Jörg Haider onlangs nou precies in Irak? En vooral: wie betaalde zijn reis? Een speciale onderzoekscommissie zoekt antwoord op die vragen.

De reis van de populistische leider van de FPÖ, Jörg Haider, naar Irak houdt de gemoederen in Oostenrijk nog steeds bezig. De socialistische en conservatieve fractie in het parlement van Karinthië, waar Haider gouverneur is, hebben een onderzoekscommissie ingesteld die helderheid moet verschaffen over het bezoek aan Saddam Hussein.

De vraag is of het om een privé-reis ging, zoals Haider zelf beweert, of niet. En, daaraan gerelateerd, hoe Haider deze reis heeft betaald. De afgelopen is Haider zo vaak naar Arabische landen gereisd dat hem dat de bijnaam Jörg van Arabië opleverde.

De commissie heeft al ontdekt dat de rekening voor de retourvlucht Damascus-Bagdad bij de Iraakse ambassade in Wenen is beland. Nu onderzoekt de commissie welke rol de Karinthische vliegmaatschappij Goldeck-Air bij Haiders reizen speelt. Heeft mede-eigenaar Haselsteiner, tevens bouwondernemer in Karinthië, wellicht korting gegeven in ruil voor tegenprestaties?

De prijs van de vluchten, circa 14.500 euro per stuk, is namelijk wat veel voor een gouverneur die per maand zo'n 4200 euro verdient, meent de commissie. Haider zelf heeft steeds beweerd dat hij `sponsors' heeft. Vraag is dan of aan deze geldschieters tegenprestaties zijn verleend.

Niet alleen bij Haiders vluchten is het de vraag wie wat betaalt. De rekening (2536 euro) van een diner dat de gouverneur voorafgaand aan het Operabal op 7 februari gaf ter ere van de zoon van de Libische leider Gaddafi, stond aanvankelijk op naam van de Karinthische regering. Toen de pers daar lucht van kreeg, greep Haiders privé-secretaris in en betaalde uit eigen zak.

De commissie onderzoekt ook wie er met Haider is meevlogen naar Irak, dat bepaalt mede of de reis privé was of niet. Zeker is dat zijn woordvoerder en een verpleegkundige aan boord waren. Maar er zijn ook geruchten dat er een vierde persoon aanwezig was, mogelijk een wapenhandelaar. De enige die toestemming kan geven om de passagierslijst van Goldeck-Air vrij te geven, is echter de minister van Verkeer, maar dat is Mathias Reichhold en die is goed bevriend met Haider.

Bij de vraag welke goederen precies aan boord van het vliegtuig waren – officieel apparatuur om een bloedbank op te zetten - speelt een andere FPÖ-bewindsman een doorslaggevende rol: alleen minister van Financiën Karl-Heinz Grasser kan de douane-verklaringen omtrent de lading openbaar maken.

De commissie zal de vragen voorleggen aan het parlement in Karinthië, die begin april beantwoord moeten zijn. Of het parlement meewerkt is de vraag, aangezien de FPÖ daarin de meerderheid heeft en die weigerde deelname aan de onderzoekscommissie. Op de eerste dag dat de commissie bijeen wilde komen barricadeerde de FPÖ de zaal.

    • Friederike de Raat