VS praten met EU over uitlevering

De Verenigde Staten willen met de landen van de Europese Unie ,,van geval tot geval'' beoordelen of verdachten die met terrorisme in verband worden gebracht kunnen worden uitgeleverd. Dit heeft Michael Chertoff, de Amerikaanse onderminister van Justitie die zich in het bijzonder met de bestrijding van terrorisme bezighoudt, gisteren tegenover journalisten in Den Haag verklaard.

Zo'n aanpak van geval tot geval is volgens Chertoff mede geboden met het oog op de Europese eis dat uit te leveren verdachten in de VS niet de doodstraf mogen riskeren. ,,Wij hebben er begrip voor dat de EU-staten hun eigen wetten hebben'', stelde Chertoff.

De Amerikaan is in Europa om nauwere samenwerking van de grond te krijgen met de Europese bondgenoten om de burgers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan beter te beschermen tegen terroristische aanslagen. Naast de al bestaande uitleveringsverdragen met individuele EU-lidstaten hoopt Washington ter aanvulling afspraken met de EU te maken, zo zei Chertoff.

In Brussel sprak hij donderdag de Europese Commissaris voor Justitie en Binnenlands Beleid, António Vitorino, terwijl hij gisteren in Den Haag onder meer overleg had met medewerkers van Europol en Eurojust.

Hij erkende dat er behalve de doodstraf-kwestie nog andere zaken zijn die de samenwerking nog in de weg staan. ,,We moeten proberen ook de bescherming van gegevens en verschillen in de wet meer met elkaar op één lijn te krijgen'', aldus Chertoff.

Chertoff ontkende dat de Amerikaanse justitie met verdachten binnen de Verenigde Staten buiten haar boekje was gegaan, zoals zowel Amnesty International als sommige Amerikaanse kranten onlangs hadden gemeld. Wel gaf hij toe dat er maximaal gebruik was gemaakt van de mogelijkheden die de Amerikaanse wet biedt voor ondervraging en vervolging.

Op een vraag over de mogelijk onwettige behandeling van strijders uit Afghanistan op de Amerikaanse Guantánamo Bay-basis op Cuba zei Chertoff dat het hier een andere categorie betreft, namelijk die van `onwettige combattanten'. Daarvoor worden nog regels geformuleerd. Er kon echter geen sprake van zijn hen op dit moment te laten gaan. ,,We willen niet dat ze de strijd weer hervatten.''