VIER WEKEN VAKANTIE

Boye Tambour (40 jaar)

Varkensboer

Woont op eiland Lolland, Denemarken

,,Mijn vader was varkensboer, mijn drie broers zijn varkensboer en mijn zus is getrouwd met een varkensboer. Dat is bijzonder, want veel varkensboeren zijn er niet op Lolland. Het eiland heeft vruchtbare grond, de meeste boeren hier zijn akkerbouwer. Mijn jongste broer heeft het bedrijf van mijn vader overgenomen. Ik had dat ook kunnen doen, maar ik was 21 toen ik klaar was met de landbouwschool. Mijn vader wilde er nog niet mee ophouden en ik wilde het graag op mijn eigen manier doen.

Ik heb nu 6.000 varkens. Vijfhonderd zeugen. Driehonderd hectare land. Ieder jaar produceer ik 11.500 varkens voor de slacht. Ik heb zes werknemers in dienst. Vijf mannen en één vrouw. De vrouw zorgt voor de zeugen en de biggen. Vrouwen doen dat beter dan mannen, ze hebben een moederinstinct. Ik heb ook weleens een Nederlands meisje in dienst gehad. Van haar hoorde ik hoe Nederlandse boeren werken. Ze werken veel harder dan wij.

,,Ik houd van mijn werk, maar ik houd ook van reizen. We gaan iedere jaar zeker vier weken met vakantie. Ik werk gemiddeld zo'n veertig uur per week op mijn bedrijf, en zo'n vijfentwintig uur per week besteed ik aan werk voor de vakbond van Deense varkensboeren. Ik zit in het dagelijks bestuur. In Denemarken werken de meeste vrouwen niet op het boerenbedrijf van hun man. Mijn vrouw Pia is maatschappelijk werkster. We hebben twee kinderen, Tine van 16 en Morten van 14. Ze helpen soms met het schoonmaken van de stallen. Ik denk dat Morten later het bedrijf wil overnemen.

,,Ik kan niet zeggen dat ik last heb van strenge Europese regelgeving voor varkensboeren. De Deense wetgeving is veel strenger. Alleen in Zweden en Noorwegen zijn de regels nóg strenger. Nee, ik vind het niet erg dat de wetgeving in Denemarken streng is. We willen graag dat de volgende generaties een goed milieu hebben, en we willen graag dat de buren geen hekel aan ons hebben. Sinds vorig jaar verspreiden we geen mest meer in het weekend en op feestdagen, en we houden met de mest minimaal 300 meter afstand tot huizen in de buurt.

,,Het is nu wel moeilijker dan vroeger om een bedrijf uit te breiden en om als boer geld te verdienen. Er zijn nu elfduizend varkensboeren in Denemarken. We denken dat dat aantal over tien jaar gehalveerd is. De kleine, met niet meer dan tweehonderd zeugen, zullen ermee ophouden als ze niet genoeg inkomsten hebben om personeel in dienst te houden. Deense boeren willen met vakantie kunnen gaan.''

    • Petra de Koning