Vakbond?

Deze week werd de atletenvakbond NL Sporter gepresenteerd. Wat is het nut van een nieuwe belangenorganisatie?

Berry Bertels, advocaat van onder meer schaatsster Marianne Timmer: ,,Naast de VVCS voor voetballers en de vakbond voor wielrenners is het goed dat er een belangenorganisatie voor andere sporters is opgericht. Vooral amateursporters die professional worden kunnen veel hebben aan NL Sporter. Op het moment dat atleten écht geld gaan verdienen, hebben ze toch een klankbord nodig. NL Sporter geeft advies over allerlei zaken, dat maakt die vakbond zo effectief. Want waar kan bijvoorbeeld een schaatser met zijn vragen terecht? De schaatsbond maakt zich de laatste vijf jaar alleen maar druk om zaken als wel of geen reclame op een schaatspak. Ik weet wat er allemaal op Timmer afkomt. Een belangenorganisatie is geen overbodig steuntje in de rug. De vakbond moet natuurlijk wel een netwerk van contacten opbouwen en veel leden binnenhalen. En om de continuïteit te waarborgen moeten er doelen worden gesteld, zoals het werven van duizend leden binnen één jaar.''

Yves Kummer, voorzitter NL Sporter en voormalig rugby-international: ,,De sportwereld is de laatste jaren professioneler geworden, van een atleet wordt tegenwoordig veel verlangd. Zo kan een schaatser inmiddels wel vijf contracten tekenen voordat hij de ijsbaan opgaat. Sporten is een dagtaak geworden. Tot voor kort verdedigde niemand de belangen van de sporters. NOC*NSF? Die organisatie deed dat voor een deel. Totnutoe melden sporters zich enthousiast aan, en dat terwijl we nog een wervingscampagne op touw moeten zetten. Belangrijk is dat NL Sporter is aangesloten bij FNV en VVCS, we hebben dus een bepaalde kennis in huis. Andere initiatieven liepen door gebrek aan een goede basis spaak. Dat zal ons niet gebeuren. Hoe we alles financieren? Door eigen middelen, subsidies en steun van FNV.''

Paul Foortse, topsportadviseur: ,,Het initiatief is in orde. Een vakbond streeft echter een gemeenschappelijk doel na. Dat doel kan ik bij NL Sporter niet ontdekken, want daarbij zijn atleten van allerlei pluimage aangesloten. Van sporters die één miljoen of meer verdienen, tot atleten die nauwelijks aan de 40.000 gulden komen. Daarom lijkt NL Sporter me meer een belangenorganisatie. Gezien de doelstellingen is NL Sporter meer een verkapt managementbureau. Men wil één blok vormen, maar tegen wie eigenlijk? Ook het financiële plaatje is onduidelijk. Om de continuïteit te waarborgen is veel geld nodig. Dat zal toch niet alleen met de contributie van honderd gulden per jaar binnengehaald worden? Het valt te bezien of NL Sporter over twee jaar nog bestaat.''

Ties Kruize, voorzitter hockeyclub HCKZ en oud-hockeyinternational: ,,NL Sporter kan aardige initiatieven ontplooien. Voetballers kunnen na hun loopbaan gebruik maken van een pensioenfonds, andere sporters niet. De vakbond kan de zakelijke belangen van sporters behartigen, waardoor atleten zich kunnen storten op hun sportieve loopbaan. Kijk alleen al naar de Nederlandse schaatsers: die hebben veel aan hun hoofd. NL Sporter kan ook voor ondersteuning zorgen. Als een sporter naast zijn schoenen dreigt te lopen of onverstandig met zijn geld omgaat, kan een belangenorganisatie daar wat aan doen. Belangrijk is ook dat NL Sporter goede mensen heeft aangetrokken.''

Mark Huizinga, judoka: ,,NL Sporter zal zich moeten bewijzen, je kunt nu nog niet voorspellen of de belangenorganisatie een groot succes wordt. De vakbond vult wel een leegte op. Natuurlijk zijn er wel andere belangenorganisaties voor sporters, maar die kunnen slechts voor een bepaald gedeelte hulp bieden. Bij NL Sporter kan een atleet voor vrijwel alle relevante zaken terecht: van juridische bijstand tot fiscale informatie. Zeker voor onbekende sporters kan NL Sporter een uitkomst zijn. Om van de vakbond een succes te maken, moeten veel sporters zich aanmelden. Ik heb mezelf meteen lid gemaakt van NL Sporter. De reden? Als ik in de problemen kom, heb ik iets achter de hand.''

    • Marcel Abrahams