Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met de vertrekkende Aegon-topman Kees Storm, die zijn beleggings- en verzekeringsconcern zag uitgroeien tot een multinational. Ook praat hij over het in ernstige problemen verkerende voedingsconcern Laurus waar hij als commissaris bij is betrokken. Ned.3, 12.07-13.02u.

7-dagen. Over de groeiende markt van privé-zorg en dreigende tweedeling. Volgens recente cijfers van de Raad voor de Gezondheidszorg zal het aantal demente bejaarden in de komende tien jaar met 40 procent groeien. Daarom zoeken rijkere ouderen naar alternatieven met meer luxe en verzorging. Ned.3, 22.35-23.40u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: Verloren zonen. Communist en neo-nazi, vader en zoon. Fredrik von Krusenstjerna tracht de verregaande invloed van de dramatische gebeurtenissen in de Duitse historie voelbaar te maken aan de hand van een persoonlijk familieportret. Ned.3, 20.57-22.00u.

The Six Experiments that Changed the World: Galileo. Zie tv-vooraf. National Geographic, 23.00-23.30u.

KUNST

Kunst...omdat het moet. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.15-1.15u.

FILM

Astérix chez les Bretons (Joseph van Lamsweerde, 1986, Frankrijk). Animatiefilm met de vermaarde Galliërs. VRT, 13.35-14.50u.

. West Beyrouth (Ziad Doueri, 1998, Frankrijk/Libanon). Libanese regisseur maakte met Frans geld een indrukkende film over het verscheurde Beiroet van 1975. Zowel een geloofwaardige tekening van het leven van een groepje moslimpubers, die de werkelijkheid als een spannend jongensboek ervaren, als een goed beeld van de chaos en het drama van de Libanese hoofdstad. Ned.3, 14.07-15.50u.

. Titanic (James Cameron, 1997, VS). In even succesrijke als dure film (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee personages van de Titanic (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur. BBC1, 18.55-22.00u.

. Wall Street (Oliver Stone, 1987, VS). Regisseur van o.a. JFK biedt gedetailleerd portret van het moderne beursbedrijf en een leerzame les in handelen met voorkennis en in beursovervallen. Met Charlie Sheen als jonge effectenmakelaar, Michael Douglas als zijn duivelse leermeester en Martin Sheen als zijn nog in de oude Amerikaanse Droom gelovende vader. BBC2, 23.45-1.45u.

. Alfie (Lewis Gilbert, 1966, Engeland). Succesvolle sekskomedie die van Michael Caine een ster maakte. Hij speelt een Londense rokkenjager zonder scrupules. BBC1, 1.00-2.50u.

. We're No Angels (Neil Jordan, 1989, VS). Albert Hussons eerder in 1955 verfilmde toneelstuk `La cuisine des Anges' stond model voor door David Mamet geschreven, amusante comedy of errors over twee voortvluchtige criminelen (Robert De Niro en Sean Penn) die zich uitgeven voor priesters. De eerste valt voor Demi Moore, moeder van een doof kind. Maandag, SBS6, 13.10-15.05u., met reclame.

. Stagecoach (John Ford, 1939, VS). Ford confronteert het ongerepte Westen met de vermeende zegeningen der civilisatie in essentiële westernklassieker die te boek staat als de eerste moderne (psychologische) western. Wraaklustige outlaw John Wayne begeleidt door indianen belaagde postkoets van Claire Trevor, Maandag, BBC2, 14.35-16.10u.

RADIO

Mattheüs Passion. Rechtstreeks uit het Concertgebouw de uitvoering van de Mattheüs Passion door het Concertgebouworkest o.l.v. Philippe Herreweghe. Met o.a. tenor Ian Bostridge als evangelist en bas Geert Smits als Christus. Radio 4, 12.00-17.00u.

Radio 1-journaal. Landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst kijkt terug op de MKZ-crisis van een jaar geleden en de toekomst van de Nederlandse landbouw. Ook gaat hij in op de komende verkiezingen. Radio 1, 12.04-13.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. O.a. de Nederlandse Justitie wil vrouwen die aangifte willen doen van vrouwenhandel liever het land uitzetten dan zich bezighouden met de opsporing van de vrouwenhandelaren. Verder een debat over de vraag of de journalistiek onderdeel geworden is van het paarse establishment, met o.a. prof. Henri Beunders en Parool-journalist Kees Tamboer. 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Acteur Cas Enklaar vertelt over zijn rol als vader in de voorstelling Ko met daarin een verstikkende vader-zoon relatie. Verder criticus Michaël Zeeman over zijn ontmoeting met schrijfster Nadine Gordimer en het festival Winternachten Overzee in Zuid-Afrika. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Oud-topman van de Perscombinatie en oud-voorzitter van de NOS Max de Jong praat over zijn harde manier van managen, het mislukken van de fusie tussen Perscombinatie en De Nederlandse Dagbladunie en de wondere wereld van de publieke omroep. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Reportage over Nederlandse kunstenaars en schrijvers in Parijs naar aanleiding van het boek Rue d'Amsterdam van Parool-journalist Paul Arnoldussen. Het boek werd in het Institut Néerlandais aangeboden aan schrijver en hoogleraar Hugo Brandt Corstius. 747AM, 23.00-24.00u.

Damokles. Reconstructie van het leven en de dood in 1991 van componist Jurriaan Andriessen. Pianist Kees Wieringa voert het `portret in muzieknoten' van zijn vrouw Hedwig uit. Radio 1, 0.04-1.00u.