RUIMTE EN GOEDKOPE ARBEID

László Bárány (begin vijftig)

Fokt pluimvee en varkens

Woont in Nyírkércs, Hongarije

,,We heten al vier generaties lang László Bárány en fokken al even lang pluimvee. Mijn grootvader voor de graaf, mijn vader als zelfstandige tussen de twee wereldoorlogen en later op een staatsboerderij, ikzelf eerst op de staatsboerderij en toen weer als zelfstandige, en mijn zoon László neemt het straks over.

,,Sinds 1988 ben ik weer zelfstandig. We hebben een goede achtergrond en weten hoe je moet werken, maar we hebben ook geluk gehad: we hebben veel subsidies gehad toen de Hongaarse regering in het midden van de jaren negentig geld begon te pompen in het arme achterland. Bovendien daalde de rente van 28 naar 16 procent. We hebben ook goed kunnen profiteren van de groeiende markt.

,,In 1994 begreep ik dat je met een kleine boerderij niets kon verdienen. Ik heb toen voor honderdduizend gulden een oude collectieve boerderij in Nyírkércs gekocht. Dat ligt in het arme oosten van Hongarije. We hebben nu een omzet van 10 miljoen euro per jaar en houden ons bezig met het fokken van kippen en het produceren van veevoer. Voor de afwisseling lopen er een paar duizend varkens rond. Scharrelkippen en varkens zijn onze toekomst. Wij moeten gebruik maken van wat wij wel hebben en jullie niet: ruimte en goedkope arbeidskrachten.

,,Wij hebben het principe van de oude collectieve boerderij met zijn verschillende, elkaar aanvullende onderdelen, op een nieuwe, zakelijke leest geschoeid. Zelf hebben we maar een stuk of 70 hectare, maar we hebben 3.000 hectare feitelijk in gebruik. We hebben een hypermodern machinepark waarmee we het land van andere boeren bewerken. Het klimaat wordt per computer geregeld. Ook het mengvoer wordt door de computer aangemaakt.''

,,Ik hoef nog niet zo nodig de Europese Unie in. Nederlandse pluimveeboeren bijvoorbeeld hebben modernere apparatuur en kunnen goedkoper produceren. Wij zullen de grootste moeite hebben om met hen te kunnen concurreren. Ik zou het liefst nog een paar jaar in mijn bedrijf willen investeren en het sterker maken voor we dat onweer over ons afroepen.''

    • Renée Postma