Rel op Salon du Livre

Op de prestigieuze Parijse boekenbeurs de Salon du Livre is gisteren de officiële Italiaanse regeringsdelegatie boos weggelopen. Dit als reactie op het protest tegen het beleid van premier Sylvio Berlusconi, waarop de delegatie tijdens de opening van het Italiaanse paviljoen op de beurs, afgelopen donderdag, werd onthaald. Italië is gastland op de 22ste editie van de Salon du Livre.

De betrekkingen tussen Frankrijk en Italië kwamen in januari van dit jaar al onder druk te staan toen de Franse socialistische minister van Cultuur Catherine Tasca in het openbaar had gezegd dat zij hoopte dat premier Berlusconi verstek zou laten gaan bij de opening van de boekenbeurs.

Volgens een van de leden van de Italiaanse delegatie, onderminister Vittorio Sgarbi, is Tasca verantwoordelijk voor het incident, omdat zij als eerste cultuur en politiek met elkaar heeft vermengd.

De demonstranten, die Berlusconi's rechtse politiek kritiseerden en maskers droegen met diens gezicht, scandeerden leuzen als ,,Laten we Italië bevrijden'' en ,,Wij zijn rood – van schaamte''.

Een woordvoerder van de Italiaanse ambassade in Parijs heeft inmiddels verklaard dat Italiaanse uitgevers en schrijvers aan de beurs zullen blijven deelnemen, maar dat alle officiële activiteiten zijn gestaakt. Zo'n zestig Italiaanse schrijvers zijn voor de Salon du Livre uitgenodigd.

Minister Catherine Tasca gaf gisteren een verklaring uit waarin ze de demonstratie van afgelopen donderdag zei te betreuren.

De beurs duurt nog tot en met woensdag.