Regionale zenders nu ook buiten regio doorgegeven

Het kabinet heeft gisteren besloten tot een wijziging van de Mediawet, waardoor voortaan programma's van publieke regionale omroepen ook buiten hun eigen gebied verspreid mogen worden. Tot nu toe was dat verboden. De wetswijziging is vooral bedoeld voor satellietaanbieders. De enige satellietaanbieder die zich bezighoudt met Nederlandse programma's, Canal Digitaal, heeft al jaren geleden een plan ontwikkeld om per satelliet regionale programma's door te geven, volgens een zogenaamd carroussel-systeem, waarbij programma's per regio gebundeld worden doorgegeven. Ook de vereniging van lokale omroepen, ROOS, is daarvoor.

Staatssecretaris van der Ploeg (Media) noemt in een toelichting bij de wetswijziging als voornaamste argument ook de versterking van de satelliet ten opzichte van andere infrastructuren als ether en kabel. Nu nog is veelal wie een regionale omroep wil zien, gedwongen een kabelabonnement te nemen.