Politiek systeem 2

Het artikel `Open het politieke systeem' geschreven door enige wetenschappers en kandidaat-Kamerleden is een fantastisch voorbeeld van de stupiditeit van de gevestigde orde, die maar niet wil begrijpen dat datgene wat zij schrijven ,,de domme Fortuyn kiezers'' mateloos irriteert, alsof een wetenschappelijk ballonnetje hen tot rust en tevredenheid zal doen terugkeren in de schoot van de gevestigde orde.

Dit staaltje van bureaudemocratie is precies hetgeen wat zij niet willen. Als ze de zaken goed zouden volgen, dan zouden ze zien dat mensen juist eenvoud en maximale verantwoording van de machthebbers eisen en bovenal duidelijke taal c.q. duidelijke standpunten, waarop deze vier jaar later kunnen worden afgerekend.

De zes genoemde voorstellen voor democratische en bestuurlijke vernieuwing blinken uit door lachwekkend vakjargon en voor het electoraat volledig oninteressante voorstellen en enige open deuren.

Geen enkele doorsnee kiezer zit te wachten op inspraakstructuren van en met ambtenaren, Kamercommissies, wijkorganisaties, Greenpeace, controleurs, regisseurs etc.. En dat het systeem open moet en de departementen toegankelijk, is vanzelfsprekend.

Het gaat niet om de structuren, maar de verantwoordelijkheid die een leider of partij neemt om in zijn regeerperiode deze aanwezige structuren naar zijn hand te zetten en er maximale resultaten uit te halen of nodige veranderingen op personeel of organisatorisch niveau te realiseren, dit heet namelijk regeren. Het electoraat interesseert de structuren geen snars, wel de regeerprestaties!

    • R.M. van Oostrum