Niet meer kanoën in Ardennen

Beledigde toeristen, boze kajakverhuurders en opgetogen Waalse vissers. Dat is het resultaat van een beslissing van de Waalse minister van Landbouw en Plattelandsbeleid José Happart, om delen van rivieren in de Ardennen te sluiten voor kajaks en kano's.

Kajakken en kanovaren zal voortaan tussen 15 maart en 1 oktober verboden zijn op de bovenlopen van de Lesse, de Ourthe en de Amblève. Volgens eigen zeggen doet Happart dit om het milieu te beschermen. De boten zouden de bodem van de rivieren, waar visseëitjes liggen, uitschuren.

Maar er klinken beschuldigingen aan het adres van met name de Nederlandse toeristen die elk jaar massaal de rivieren afvaren. Ze zouden weinig respect opbrengen voor de natuur. Volgens André Vandeput, voorzitter van het Koninklijk Belgisch Kanoverbond, verstoren de Nederlanders de rust en verstaan ze geen Frans. ,, Ze begrijpen de regels niet, of willen ze niet begrijpen.''

Kajakverhuurders in de Ardennen vrezen dat het besluit van de minister schadelijk zal zijn voor het toerisme. Michel Pitance, eigenaar van verhuurbedrijf Lesse Kayaks, noemt Happarts beslissing ,,volledig gek'' en een ,,politieke, omdat Happart erg veel vissers onder zijn kiezers heeft.''

De Waalse vissers, die bekend staan een gloeiende hekel te hebben aan het kanogeweld, zijn opgetogen. Het kanovaren ,,is een ramp voor het visbestand'', zo meent vice-voorzitter Haineau van de vissersvereniging Royal Casting club de Belgique.

Op de vraag of de maatregel gevolgen zal hebben voor het toerisme, antwoordt Haineau lachend dat ,,de Hollandse toeristen geen groot verlies zijn. Hollanders nemen hun eigen boterhammen mee en hun koffie, of ze komen met hun campingcars met alles erop en eraan. Zelfs hun eigen kajak brengen ze mee.''

Ook voor Fabienne Demarcin, woordvoerster van minister Happart, zal het wegblijven van de Nederlanders een zorg zijn. ,,Ze hebben hier zelf campings en verhuurbedrijven uitgebouwd. Het is niet zo dat de hele Waalse toeristische economie instort als de Nederlanders niet meer komen.''

    • Charlotte de Rudder