Minder geld voor directie Rodamco

De directie van vastgoedfonds Rodamco North America moet een deel van zijn gouden handdrukken inleveren als het bedrijf wordt overgenomen. De vier bestuursleden krijgen in totaal 5,58 miljoen euro minder, bijna een kwart van hun eerder overeengekomen ,,gouden parachutes'' als de aandeelhouders maandag akkoord gaan met de overname van het bedrijf.

Dit heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof gistermiddag bevolen. Rodamco is overigens van mening dat het besluit van de Ondernemingskamer het bedrag dat gemoeid is met de vergoedingen in stand laat.

De directie en de commissarissen van het beleggingsfonds in Amerikaanse winkelcentra hadden de afkoopsommen in september verhoogd, nadat Rodamco in een overnamegevecht verwikkeld was geraakt met de Australische vastgoedbeheerder Westfield.

De ,,disproportionele'' verhoging van de gouden handdrukken was een van de drie acties van Rodamco die de Ondernemingskamer gisteren als wanbeleid kwalificeerde en vernietigde. Ook de manier waarop Rodamco zich met een juridische constructie tegen Westfield beschermde en de steun van twee ton voor een club aandeelhouders die achter de Rodamco-directie ging staan, wees de Ondernemingskamer van de hand.

In een poging belager Westfield van zich af te slaan werd er door het Rodamco bestuur in september een stichting opgericht. Aan deze stichting werd vervolgens een pakket aandelen uitgegeven dat het belang van Westfield in Rodamco verwaterde.

Het is de derde keer in minder dan drie maanden dat de Ondernemingskamer de top van een bedrijf wegens wanbeleid op de vingers tikt. Eerder werd het beleid van bouwer en baggeraar HBG en ingenieursbureau Viba op onderdelen gediskwalificeerd.

Rodamco North America accepteerde in januari na een maandenlang gevecht met Westfield, dat een belang van 24 procent bezit, een overnamebod van Westfield en van de Amerikaanse vastgoedfirma's Simon en Rouse. Zij bieden samen 55 euro bruto per aandeel Rodamco.

De aandeelhouders van Rodamco beslissen maandag of de overname kan doorgaan. Als zij het bod accepteren, wordt het bedrijf opgedeeld en krijgt de vierhoofdige directie een vergoeding. Naast een afvloeiingsregeling van drie jaarsalarissen zouden zij ook een extra gouden handdruk van in totaal 5,58 miljoen euro krijgen. Dit extraatje hadden zij van de commissarissen gekregen nadat Westfield als nieuwe grootaandeelhouder op het toneel was verschenen.

De extra beloning maakt de Ondernemingskamer nu weer ongedaan. De vier directeuren krijgen nu samen 17 miljoen euro aan afvloeiingsregelingen: drie jaarsalarissen, plus extra bonusregelingen en een vergoeding voor belastingen. Directievoorzitter G. Egan verliest het meest: hij moet 2,5 miljoen euro inleveren.

Volgens directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters is het niet ondenkbaar dat de aandeelhouders de overname zullen tegenhouden. Het was de Vereniging van Effectenbezitters die de Ondernemingskamer om een uitspraak vroeg over mogelijk wanbeleid en de hoge vergoedingen omdat zij vindt dat aandeelhouders zonder zo'n uitspraak niet goed zouden kunnen oordelen over de overname.