Maren - Rossum

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week tussen Waal en Maas.

Het veer is rank, zijn stalen flanken zijn heldergeel geverfd. Onder een zachte wind en over golfjes die swingen in de zon zet het ons de Maas over. We zijn over de dijk langs de oostelijke oever gelopen, er liepen wankele lammetjes, zodat we besloten dat de lente nu een feit is, wat er verder ook gebeurt. Het veer vaart vanuit het plaatsje Lith, Antoon Coolens `dorp aan de rivier'. We dronken er koffie op het terras van, natuurlijk, `Café Moira', al hadden we voorbij gezien aan `Lithsedijk 6: het doktershuis in de film', waar de routebeschrijving op wees.

We hadden het te druk. Met kijken naar een bewoond ooievaarsnest en luisteren naar het geklepper van de rode snavels. Hoe kunnen dieren tegelijk zo deftig en zo voddig zijn? Met ons afvragen hoe eng de `Kinder Grot' is, waarmee een vakantiepark zijn opeengepakte `chalets' aan de Maasoever aanprijst. Met genieten van de bloesem, en van al het gesnep en gekra en getsjiep in de takken en langs de daklijsten van de boerderijen. Plofplofplof, doekdoekdoek. We werden ingehaald door een kalm vrachtschip, de boeg omspat met zonlicht. Auto op het voordek, hond in het gangboord, dikke boomstammen vastgesjord over de volle lengte van de laadruimte. Het heette Romance. Echt waar.

Het veer legt aan en laat ons gaan. Langs de noordelijke oever van de Maas wandelen we een stuk terug, tussen weilanden waar eenden zwemmen tussen het gras en de wilgen natte voeten halen achter verzopen afrasteringen. Kortgeleden stond het hier blank, binnenmeertjes houden nog stand. Een stel knobbelzwanen bedrijft de liefde. Nou ja, liefde, de vrouw wordt bijna verdronken.

Een zwarte Daimler wordt geparkeerd, de eigenaar vertelt dat hij de auto al 32 jaar glanzend houdt. ,,Hij rijdt lekker.'' ,,Hij is prachtig. U zult wel trots zijn.'' ,,Ja. Maar ik schep niet op.'' We vervolgen het dijkje met de beminnelijke boerenhuizen erachter en eindelijk, vlak voor Rossum, mag ik het zien: de Maas en de Waal verenigd in één uitzicht. Was ik maar een gans, dan kon ik het: Waal en Maas in één oogopslag vangen. Nu lukt dat me niet. Mijn mensenkop is te klein, mijn mensenblik te beperkt. Aan mijn linkerhand ligt de Maas verdeeld in drie stroken water, onderbroken door slierten groene grond. Aan mijn andere zijde stroomt de Waal: een en al blauwschitterend krachtsvertoon. Ik ertussen. Onder de indruk.

Kaarten 5, 6 en 7 (18 km) uit Jet Holleman: LAW 4 - Maarten van Rossumpad. Uitg. NIVON.

Er is geen openbaar vervoer tussen begin- en eindpunt van de wandeling. Taxi: tel. 0418 519101.

    • Joyce Roodnat