KPN en BellSouth leveren knap staaltje werk

BellSouth heeft zijn belang van ruim 9 procent in KPN verkocht. Beleggers kochten de 234,7 miljoen aandelen via UBS Warburg voor 1,2 miljard euro, ofwel 5,25 euro per aandeel. Het Amerikaanse telecomconcern aanvaardde de nieuw uitgegeven KPN-aandelen als betaling voor zijn belang van 22,5 procent in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus, een operatie die op 14 maart werd voltooid. Omdat het belang kleiner was dan 10 procent, was BellSouth niet gebonden aan een tijdelijk verkoopverbod. BellSouth heeft nu alle banden met KPN en E-Plus verbroken, omdat KPN eerder deze maand een lening aan BellSouth terugbetaalde en een lening aan E-Plus van de Amerikanen overnam. KPN heeft nu de volledige controle over E-Plus en ontkent dat het van plan is de Duitse aanbieder te verkopen.

BellSouth en KPN hebben hun relatie op een bijzonder nette manier ontbonden. KPN wilde de controle over E-Plus in handen krijgen tegen een minimum aan directe kosten. Die bleven beperkt tot de terugbetaling van een lening aan BellSouth van 484 miljoen euro. Het belang van 22,5 procent in de Duitse mobiele aanbieder werd gekocht met 234,7 miljoenen nieuwe KPN-aandelen, met een marktwaarde van 1,25 miljard euro ten tijde van het sluiten van de overeenkomst. De twee partijen vestigden de aandacht op het feit dat BellSouth niet gebonden was aan een tijdelijk verkoopverbod. Beleggers namen daar nota van, en sindsdien is een in de lucht hangende poging van BellSouth om de aandelen te gelde te maken in de koers verdisconteerd.

Het ziet er naar uit alsof de partijen verbazingwekkend doeltreffend te werk zijn gegaan. Het is ongehoord dat de succesvolle bieder, UBS Warburg, zo'n grote hoeveelheid aandelen – zeventien maal het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van KPN – tegen een korting van slechts 0,57 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen dinsdag heeft kunnen plaatsen. Zo horen markten eigenlijk altijd te functioneren.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes