KAN NIET ZONDER SUBSIDIES

Francisco Corado (29 jaar)

Vleesveehouder

Woont in Arronches, Portugal

,,De boerderij van mij en mijn vader is zo'n 900 hectare. Margarida, mijn vrouw, heeft een baan bij de bank. Ze helpt wel eens. Ik ben opgegroeid in de Algarve en pas op mijn 18de hierheen gekomen. Het bedrijf was al van mijn overgrootvader; die was begonnen met 40 hectare en had 4.000 hectare toen hij dood ging.

,,De basis van het bedrijf zijn de zoogkoeien. Ik verbouw granen om voer voor mijn vee te hebben. In het begin deden mijn vader en ik het bedrijf samen; hij had altijd veel personeel gehad, maar nu doe ik het bedrijf alleen met Manuel, onze knecht. Ik doe alle soorten werk. Met het vee en op de tractor. Land bewerken, zaaien en hooien. En dan is er natuurlijk het papierwerk.

,,In het begin werd veel geld vanuit de Europese Gemeenschap geïnjecteerd zonder enige controle. Het was heel makkelijk om subsidies te ontvangen, maar tegenwoordig is het andersom. Ik kan zoveel meer uit deze grond halen, maar dan moeten er investeringen worden gedaan. Ik ben bang om geld te lenen. Op de dag dat ik mijn eerste kalveren naar de veiling bracht kwam het embargo tegen Portugal in verband met de veeziekte BSE, de gekkekoeienziekte. Ik kreeg opeens veel minder.

,,Toen vorig jaar mond- en klauwzeer uitbrak in Europa, bracht het vee niets meer op. Het was een grote schadepost. Ik deed een project toen ik begon en het heeft bijna vier jaar geduurd voordat ik geld kreeg. Het werkt erg demoraliserend. Alle verbeteringen heb ik daarna geleidelijk aan zelf gefinancierd.

,,Mijn vader kreeg vroeger meer voor de kalveren dan ik nu. Er werd op een gegeven moment negentig procent minder rundvlees gegeten. Dat kwam door de media. Als je administratie niet voor elkaar is, loop je de kans al je subsidies mis te lopen. Ik wilde laatst een dode steeneik omzagen; het kostte me de hele dag om de vergunning in orde te maken. Ik heb een hekel aan de bureaucratie, maar we moeten ermee leven. Ik weet niet hoe ik het zonder subsidies zou moeten doen. Het is fijn om boer te zijn. Hoewel het soms wel eens zwaar valt, zou ik geen ander leven willen hebben.''

    • Aletta Carp