Issa Bagayogo

De Malinees Issa Bagayogo kreeg het niet cadeau, als we de bijsluiter mogen geloven. Als kind werkte hij op het land, samen met vijftien (half)broers en zussen. Op zijn dertigste trok hij naar de hoofdstad Bamako waar hij een cassette maakte waar hij niets meer verdiende, voor hij aspirant-buschauffeur werd en vervolgens gek na een overdosis antidepressiva.

Op Timbuktu is te horen dat het tegen zijn veertigste toch nog min of meer goed kwam met deze zanger/gitarist en n'goni-speler. Dit dank zij geluidstechnicus Yves Wernert die Bagayogo wist over te halen zich te laten omgeven door moderne samples en beats. De cassette werd in Mali goed verkocht en leverde Issa een nationale prijs op. En zijn vrouw raakte zo betoverd dat ze bij hem terugkeerde.

Voor wie – eind goed al goed – onbezorgd wil dansen is dit een aardige plaat, omdat alle stukken matig van tempo zijn. Voor wie `xtctatisch' uit zijn dak wil gaan lijkt Bagayogo echter niet de juiste keus omdat die dat speedy pilletjesgedoe juist heeft afgezworen.

Issa Bagayogo: Timbuktu Six Degrees 1062

    • Frans van Leeuwen