Inter: finale tegen AC Milan niet in de Kuip

Inter Milaan heeft gisteren de UEFA opgeroepen de finale van de UEFA-beker te verplaatsen naar Milaan indien de finale gaat tussen de stadgenoten AC Milan en Inter. De finale staat nu op 8 mei gepland in de Kuip in Rotterdam.

In de halve finale van het toernooi treft Internazionale Feyenoord en komt AC Milan uit tegen Borussia Dortmund. De Rotterdammers spelen eerst uit (donderdag 4 april), een week later volgt de thuiswedstrijd in de Kuip.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Europese bond op het verzoek ingaat als de finale inderdaad volledig Italiaans en dus Milanees wordt. De UEFA wijst de finalestad altijd vroegtijdig aan en komt daar niet zo maar van terug. De voorzitter van Inter, Giacinto Facchetti, opperde gisteren het idee na de loting.

Zijn collega van AC Milan, Adriano Galliani, vond het jammer dat beide ploegen elkaar niet in de halve eindstrijd treffen. ,,Ik had graag tweemaal in een vol San Siro gespeeld. Nu hoop ik dat we elkaar in Rotterdam tegenkomen.''

De Europese voetbalunie (UEFA) heeft AS Roma en trainer Fabio Capello disciplinair gestraft naar aanleiding van de rellen na de Champions-Leaguewedstrijd tegen Galatasaray, op 13 maart. Roma moet de eerstvolgende Europese bekerwedstrijd ten minste driehonderd kilometer buiten de Italiaanse hoofdstad spelen.

Trainer Capello mag bij die ontmoeting niet op de bank zitten. Zware straffen waren er voor aanvoerder Francesco Totti en Francisco Lima. Beiden werden voor drie duels geschorst. De Argentijnse aanvaller Gabriel Batistuta mag één wedstrijd niet meedoen.

Op 13 maart braken er na het duel in het olympisch stadion in Rome vechtpartijen uit waarbij spelers en politie met elkaar op de vuist gingen. De UEFA deelde ook nog boetes uit aan beide clubs. Roma moet ruim 135.000 euro betalen, Galatasaray – deze week net als AS Roma uitgeschakeld in de Champions League – dient 27.000 euro over te maken aan de UEFA.

Algemeen directeur Gerhard Aigner van de UEFA riep eerder op gisteren de clubs en spelers op tot bezinning. Aanleiding voor de opmerkelijke oproep waren vooral de ongeregeldheden in Rome.

Dergelijke taferelen zijn onacceptabel voor de voetbalsport, stelde Aigner gisteren duidelijk. In Nyon zei de bestuurder te hopen dat voetballers voortaan beschaafd gedrag vertonen. ,,Ze hebben hun verantwoordelijkheid naar supporters, en zeker naar de allerjongsten, die tegen voetballers opkijken.''

Aigner bekritiseerde tevens de `normale' omgangsvormen die spelers en coaches tijdens wedstrijden hanteren tegenover de arbiter. ,,Bij haast elke beslissing staan er meteen vijf spelers te schreeuwen tegen de scheidsrechter'', sprak Aigner. ,,Dat moet ophouden.''