Ik kan vloerbedekken

Een huis tot je eigen huis maken begint met de muren, de gordijnen en de vloerbedekking. Muren kun je overschilderen, gordijnen vergaan, maar een vloerbedekking blijft veel langer bestaan. Het gaat dus om een ingrijpende beslissing. Als het om een nieuw huis gaat, ligt er een betonnen vloer en als we uit humanitaire overwegingen afzien van plavuizen zijn de mogelijkheden grofweg de volgende: tapijt, hout of zeil.

Tapijt (`vaste vloerbedekking'): je moet ervan houden. In een woonkamer is het niet erg praktisch, zeker niet als er kleine kinderen tot de huishouding behoren. In de tapijtsector bestaan fantastische prijsverschillen: van goedkoop nylon met een schuimrubber rug (vanaf €5 / m²), tot duur wollen tapijt met een stevige rug van textiel (meer dan €100). Los leggen kan in theorie, maar het staat armoedig. Vastlijmen is beter. Als je de vloerbedekking in een tapijthal koopt, is het leggen vaak gratis. Helaas is dat meestal ook te merken aan de moordende haast waarmee dat gedaan wordt. Beter is aan te bieden om wel te betalen voor het leggen en te informeren naar de korting die je dan krijgt.

Hout is in de meeste gevallen parket. Je kunt ook planken (`vloerdelen', met messing en groef) over het beton leggen, maar neem dan oude planken. Nieuwe vloerdelen zien er prachtig uit als ze net gelegd zijn, maar dat duurt niet lang. Zodra de cv aangaat worden er spleten zichtbaar die steeds wijder worden en ook niet meer weggaan. Oude, uitgewerkte delen zijn dus beter, maar wie prijs stelt op een vloer zonder spleten kan beter parket nemen. Parket komt tegenwoordig vrijwel altijd in de vorm van een dun laagje hardhout dat op een drager (meestal MDF) is gelijmd. In een goedkopere variant is er geen hout, maar een dun laagje kunststof met houtdessin op de drager gelijmd – het is nauwelijks van echt te onderscheiden.

Je kunt parket zelf leggen, moeilijk is het niet. Leg er wel isolatieschuim onder, zeker als er nog mensen onder je wonen. Zet het parket vooral niet vast op het beton.

Een heel goedkope en oersterke houten vloerbedekking is te maken van zacht- en hardboard. Leg platen zachtboard los op het beton (of op welke andere ondergrond dan ook), en lijm daar met contactlijm hardboard op dat je in tegels hebt laten zagen van 30x30 of 40x40 cm. Begin in het midden. Bij de randen moet je de tegels met een decoupeerzaag op maat zagen, als het om een ingewikkelde rand gaat kun je het best van een stuk krantenpapier een patroon knippen en dat overtrekken op de tegel. Een vloer op deze manier gemaakt kost nog geen €10 / m². Je kunt hem op verschillende manieren afwerken: met tweecomponentenverf of met betonverf, maar het mooiste (en het goedkoopst) is het om de tegels in de gekookte lijnolie te zetten. Je krijgt een matglanzende vloer die bovendien heerlijk ruikt.

Zeil komt in twee varianten: vinyl en linoleum. Vinyl is goedkoop (vanaf €10 / m²) maar niet erg kleurecht en gauw versleten. Het is ook gevoelig voor vlekken. Je kunt vinyl los op een betonnen vloer leggen. Wel kan het nodig zijn de vloer te egaliseren.

Linoleum (een mengsel van houtmeel, kurkmeel, kalk en verfstoffen, op een jute drager en bij elkaar gehouden door lijnolie) is een prachtig, slijtvast en kleurecht natuurproduct. Ook de hardnekkigste vlekken zijn eruit te halen: met bleekwater.

Linoleum is niet goedkoop: reken maar op €22 / m² en dan komt de onderlaag en het leggen er nog bij. Leggen en vastlijmen is voorbehouden aan vakmensen. Wel kun je zelf de onderlaag aanbrengen: eerst een rol van 3 mm schuim, en daarop twee lagen MDF. Hiervoor zijn speciale, zelfklevende platen van 60 x 100 cm in de handel, die overlappend op elkaar geplakt moeten worden. De naden tussen de linoleumbanen kunnen waterdicht gelast worden. Er wordt dan een soort linoleumveter tussen gesmolten. Of het mooi is hangt van het dessin af.

    • Warna Oosterbaan