Ideaal beursklimaat voor gokje

Met Laurus, Versatel, Landis en Beter Bed spatte er deze week weer heel wat bloed op de beursvloer. Niet iedereen treurt, want ook aan een valpartij is geld te verdienen.

De lottoballetjes even van het scherm, de Staatsloten in de la en aan de Postcodeloterij doen we ook niet meer mee. Want? De particuliere belegger kan met gemak een gokje op de beurs wagen. Kansen genoeg met al die duikelende en weer opklimmende aandelen.

Snel en gemakkelijk handelen met de pc vanuit de keuken. ,,Het is onvoorstelbaar. Laurus gaat keihard onderuit en particuliere beleggers hangen aan de telefoon en vragen of ze Laurus niet moet kopen'', stelt een handelaar. ,,Ik snap eerlijk gezegd niet waar die mensen aan beginnen.''

Op fondsen als Laurus en Versatel is in het verleden veel geld verloren, maar dat wil niet zeggen dat er nu geen brood meer zit in dergelijke kneuzen. Het supermarktconcern Laurus ging deze week onderuit en dat biedt kansen, zo denkt de moderne belegger. Woensdag, toen een dramatisch verlies van 442 miljoen euro werd gemeld, daalde de koers van 1,87 naar 1,60 euro. Een dagje later was het leed grotendeels geleden en sloot het aandeel op 1,80. Voor de koper van donderdagochtend een rendement van 12 procent.

Hetzelfde is van toepassing op het telecombedrijf KPN. Natuurlijk, de val in de afgelopen jaren deed pijn, van 72 naar 2,39 euro, maar voor wie in september op het dieptepunt instapte, is KPN nu terecht volksaandeel nummer één: een rendement van 150 procent.

Wie zijn eigenlijk de kopers van aandelen op het moment dat ze in een vrije val verkeren? Zijn het grote professionele speculanten of inderdaad de particuliere `daytrader' (daghandelaar), actief vanuit de keuken? Beide groepen, volgens dezelfde handelaar. ,,Naast de particuliere goudzoeker zijn er altijd professionele partijen die hebben zien aankomen dat een bedrijf onderuit gaat. Die gaan short. Zij hebben bijvoorbeeld aandelen Versatel voor 1 euro verkocht, terwijl ze die aandelen nog niet in bezit hadden. Slechts geleend. Bij een koers van 56 cent kopen ze de aandelen uiteindelijk en hebben ze een schitterend rendement geboekt.''

Versatel ging deze week fors onderuit, dus ideaal voor speculanten. Het aandeel dook in één dag van 74 naar 54 cent (27 procent) nadat het telecombedrijf zijn schuldeisers met uitstel van betaling had bedreigd. Vergelijk dat eens met de `slakkengang' van de index die deze week 2,6 procent won.

De professionele partijen zijn vaak zogeheten hegde funds. Dit zijn speculatieve beleggingsfondsen (vereiste inleg veelal meer dan een half miljoen euro) die of gokken op arbitrage bij overnames — het verschil tussen beurskoers en het overnamebod — of short gaan. ,,Heel veel professionele partijen werken inmiddels zo'', zegt een financieel analist. ,,Niet voor niets heeft vermogensbeheerder Robeco deze week een belang in een hedge fund genomen.''

Volgens de analist moeten beleggers die interesse hebben in fondsen als Laurus en Versatel alle traditionele maatstaven vergeten. Aan een koers-winstverhouding heb je niets. ,,Bij een supermarktbedrijf kan je kijken naar de cash flow, dus naar het geld wat er dagelijks binnenkomt. En het inschatten van de overlevingskansen is natuurlijk belangrijk. Bij Laurus ligt de bal bij grootaandeelhouder Albada Jelgersma die het bod van 1 euro nu te laag vindt, maar volgens mij uiteindelijk eieren voor zijn geld kiest en toch met het Franse Casino in zee zal gaan.'' Omdat de prijs van de nieuwe aandelen al op 1 euro is gezet, geeft de huidige koers (1,76 euro) weer alle gelegenheid tot speculaties.

Somberder is de analist over Versatel. ,,Bij dat bedrijf kan je je afvragen welke bedrijven voor hun telecomdiensten in zee gaan met een onderneming die met surseance dreigt?'' En de waarde van het netwerk van Versatel betekent ook weinig voor de aandeelhouder. ,,In de meeste gevallen laat een eventuele koper het bedrijf eerst failliet gaan, voordat er een overname plaatsvindt. Dat scheelt de koper een overnamepremie aan de aandeelhouders.''

Dat de belegger zich in sommige gevallen beter tot de lottoballetjes kan beperken, laat het geval Beter Bed zien. Investeringsmaatschappij Nesbic maakte gisteren tot ieders verrassing bekend zijn bod op Beter Bed in te trekken. De slaapkamermarkt zou tegen zitten. De koers daalde met een kwart. Menig belegger had zich al rijk gerekend met het bod van 16 euro en de daarbij horende arbitrage. Niemand heeft meer tijd om te slapen: zeker speculanten niet.

    • Erik van der Walle