Heilig

Johan Cruijff is nooit heilig of zalig verklaard. In elk geval niet volgens de regels van de kerk, die daar formeel over beslist. Dat zal pas gebeuren als hij minstens twintig jaar in extreme armoede leeft. Of in volkomen eenzaamheid op een berg met alleen een geit en een struik. Of langdurig lijdt onder extreme pijnen voordat hij zich bij de hemelpoort meldt. Voor minder doen ze het niet in Rome, blijkt uit de levensverhalen van de enige twee mensen die door sportieve daden heilig of zalig verklaard zijn, of nog onderweg zijn die status te behalen.

De Belgische sporthistoricus Roland Renson beschreef drie jaar geleden in het blad Sportimonium het leven van Lidwina of Liduina van Schiedam (1380-1433). Reeds op jonge leeftijd bad ze tot God om haar zo lelijk mogelijk te maken en zo een huwelijk te voorkomen. Op haar vijftiende brak ze een rib bij het schaatsen. Ook ontstond een ontsteking vlak naast de breuk, waardoor ze hevige pijnen moest doorstaan. Dat duurde de rest van haar leven, oftewel 38 jaar! Tijdens dat enorme lijden zou ze goddelijke visioenen hebben gehad met vele openbaringen. In 1616 werden haar relieken naar Brussel overgebracht. In 1890 verklaarde Paus Leo XIII haar heilig. Waar schaatsen soms al niet toe kan leiden. `Tot vandaag is Lidwina waarschijnlijk de enige sportieve heilige in de geschiedenis', concludeert Renson dan ook.

Maar er gloort hoop voor een nieuwe sportieve heilige: de Spaanse voetballer Manolo Garnica. In het heilige jaar 2000 vroeg de paus namelijk aan belangstellenden om een lijst van potentiële heiligen en zaligverklaarden op te stellen. In het katholieke Spanje werd daarop een lijst met 10.000 namen samengesteld. Inclusief die van koningin Isabel I, die in de vijftiende eeuw verantwoordelijk was voor de massale exodus en vervolging van joden, moslims en zigeuners.

Ook Garnica werd voorgedragen, de voormalige aanvaller van Atlético Madrid. In 1911 speelde hij in het team dat de nationale beker won, maar dat bleek niet de reden van zijn voordracht. Reden is dat hij in extreme armoede is gestorven tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Waar Isabel (mede) verantwoordelijk was voor conflicten, was Garnica juist een slachtoffer daarvan. Maak van hem daarom een martelaar, luidt het voorstel, wat Garcia kan toevoegen aan het rijtje heiligen en zaligen.

Johan Cruijff is nog door niemand aangemeld in Rome. Maar ook zonder kerk kunnen en zullen mensen besluiten hem op een goddelijke manier te vereren.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren