Fortuyn staat voor het eerst op verlies

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) is voor het eerst sinds zijn bestaan gedaald in de peilingen. Als er nu Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de partij 23 Kamerzetels halen, één minder dan in de peiling van vorige week. Dat zegt het onderzoeksureau Interview/NSS in een gisteren verschenen peiling in opdracht van tv-programma NOVA.

Het effect van het donderdag gehouden lijsttrekkersdebat zijn daarin nog maar zeer ten dele verwerkt. Wel houdt het LPF-resultaat mogelijk verband met de publicatie van Fortuyns boek, annex verkiezingsprogramma.

Interview/NSS, dat op de enquête onder 600 ondervraagden een analytische bewerking toepast, meent dat de gezamenlijke aanhang van de LPF en Leefbaar Nederland gezamenlijk zich op ongeveer 29 zetels stabiliseert. In de jongste resultaten zou de LPF de vierde partij in de Kamer worden, na de PvdA (32, een verlies van dertien ten opzichte van de huidige Kamer), het CDA dat tweede partij zou worden (31, twee meer dan nu in de Kamer), en de VVD (25, een verlies van dertien).

Leefbaar Nederland blijft in de jongste peiling stabiel op zes zetels. De SP klimt van vijf naar zes, de ChristenUnie zakt van zeven naar zes.

Een NIPO-onderzoek onder 800 televisiekijkers heeft inmiddels aangegeven dat deze Fortuyn als de verliezer van het tv-debat beschouwen. Ze gaven hem een gemiddeld cijfer van 5,7, tegen een 7,2 voor de hoogstgewaarde debater, Paul Rosenmöller (GroenLinks).