Dummy-reversal

Vier heats van gemiddeld vijftig paren en een finale van de beste zestien paren, dat is de beproefde formule van het Melchemie Topcircuit. Inmiddels is het klassement bekend na vier heats en dus ook welke paren eind van deze maand de finale spelen op bridgeboerderij gelegen op het landgoed 't Onstein. Bepaald verrassend is dat drie selectieparen het niet hebben gehaald, maar wel een aantal paren uit de Eerste divisie, waaronder het vrouwenpaar Marijke van der Pas-Bep Vriend. Twee spelers die al jaren in de top van de Meesterklasse meedraaien zijn Jan-Willem Bomhof-Chris Niemeijer. Ook zij plaatsten zich voor de finale, mede dankzij fraai afspel van Jan-Willem Bomhof (diagram kwartslag gedraaid):

W/OW

♠ 7 6 3

♡ V 9 6

♦ H 7 5

♣ A H 7 2

♠ B 4 2

♠ A 10 5

♡ 5 4 2

♡ 8 7 3

♦ B 10 6 4 2

♦ A V 9 3

♣ 10 4

♣ V 8 5

♠ H V 9 8

♡ A H B 10

♦ 8

♣ B 9 6 3

NZ hebben in principe voldoende punten voor de manche, alleen zit die er niet in. Heel wat paren struikelden in 3SA, dat down gaat na ruitenstart. Niemeijer opende als noord met 1♣, Bomhof antwoordde 1♡, Niemeijer herbood 1SA en Bomhof herbood 2♡, een transfer naar schoppen. Niemeijer gaf met 3♡ voorkeur en Bomhof, die het ruitengevaar in sans onderkende, maakte het af op 4♡. West startte ♦B voor heer en aas. Bomhof troefde de volgende ruiten met het aas, speelde klaveren naar het aas, schoppen naar de heer, stak over naar ♣H en speelde weer schoppen op. Oost stapte op met het aas en vervolgde met de derde ruiten. Bomhof troefde met de heer, incasseerde troefboer, nam troeftien over met de vrouw op tafel en haalde met troefnegen de laatste troeven op. Hierna maakte hij nog ♠V en de vierde schoppen en claimde tien slagen. Een schoolvoorbeeld van een dummy-reversal. Oost, aan slag met ♠A, had het overigens down kunnen spelen door ♣V te incasseren. West ontdoet zich dan van zijn derde schoppen en krijgt daarna in die kleur een aftroever. Hedwig van Glabbeek en Willem-Jan Maas wonnen maandag het EK mixed. Volgende week meer.

    • Jan van Cleeff