`Duitse politie beter'

Het percentage misdrijven dat wordt opgelost in Noord-Rijnland-Westfalen is ruim drie keer zo hoog als dat in Nederland: 50 tegenover 15 procent . Dat blijkt uit onderzoek van de professoren P. Tak en J. Fiselier van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij vergeleken Nederland met de Duitse deelstaat – waar ongeveer evenveel misdrijven plaatsvonden en de politiesterkte gelijk is – in opdracht van de ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken).

De ministers plaatsen kanttekeningen bij het grote verschil. Zo besluiten politie en justitie in Nederland soms misdrijven niet verder uit te zoeken als tegen de verdachte in andere zaken al voldoende bewijs is verzameld voor een rechtszaak. Zo kan de aandacht snel op andere verdachten worden gericht. Nederland heeft ook aanzienlijk meer geweldsmisdrijven en deze zaken vergen veel tijd, ten koste van andere zaken, stellen de ministers. De hoogleraren constateren dat Noord-Rijnland-Westfalen tweemaal zoveel rechters en officieren van justitie heeft.