Duitse dressuuramazone deelt tik uit

De Duitse titelverdedigster Ulla Salzgeber won gisteren bij Indoor Brabant in Den Bosch op het paard Rusty met overmacht het eerste onderdeel van de wereldbekerdressuur, de verkorte Grand Prix.

Nog nooit was de diversiteit aan nationaliteiten in een wereldbekerfinale voor dressuurruiters zo groot als dit jaar. Veertien ruiters uit negen landen zadelen hun paarden, maar de winnaar lijkt, net als vorig jaar, uit Duitsland te komen.

Dressuur en drafsport hebben niets met elkaar te maken maar na de Grand Prix, het eerste onderdeel van de wereldbekerfinale, is de mentale tik die titelverdedigster Ulla Salzgeber (34) gisteren met Rusty (14) aan de concurrentie uitdeelde te vergelijken met minimaal een halve baan voorsprong. Nergens maakte de regerend Europees kampioene en bronzen-medaillewinnares van Sydney een fout. Steeds weer werden de technisch moeilijke onderdelen met ongelofelijke perfectie uitgevoerd. Dat kon niet van alle andere deelnemers worden gezegd.

De Nederlander Arjen Teeuwissen (31) merkte dat hij bij het uitkomen van de tweede pirouette te weinig impuls had en zijn Gestion Goliath T schakelde terug van galop naar draf. Ook in piaffe en passage, anders altijd onderdelen waarin dit paard zijn naam als krachtpatser eer aandoet, bleef hij nu net even te flauw. Hij werd teleurstellend vierde, maar dat lijkt erger dan het is, want voor het eerst telt alleen de kür op muziek die morgen wordt verreden mee voor de eindstand. Dan zal Teeuwissen zijn machtige ruin scherper en geprononceerder aan de jury moeten voorstellen.

Onder de deelnemers aan Indoor Brabant ook Ingrid Klimke. De familienaam Klimke is zeer nauw met de dressuursport verweven. Begin jaren zeventig wonnen dr. Reiner Klimke én zijn vrouw Ruth de Duitse kampioenschappen. Hij bij de mannen, zij bij de vrouwen. Talloos zijn de gouden medailles die Reiner Klimke won op Europese- en wereldkampioenschappen en op de Olympische Spelen. Zowel individueel als met het Duitse team. In 1999 overleed hij plotseling op 63-jarige leeftijd, maar zowel zoon Michael als dochter Ingrid traden in zijn voetsporen. In Den Bosch zadelt de 33-jarige amazone uit Münster Nector van het Carelshof. In België gefokt, in Australisch bezit en bij haar gebracht om zich in de kijker te rijden, waardoor de verkoopprijs kan stijgen.

,,Het grote voordeel van een vader te hebben gehad die zo veel kennis had en dat ook graag wilde overdragen is dat ik het vanaf het begin het paardrijden goed heb geleerd. Ik heb niets hoeven af te leren'', vertelt Ingrid Klimke, die zegt zich wel een beetje verplicht te voelen aan haar naam. ,,Als je van huis uit zoveel hebt meegekregen en over een behoorlijke dosis talent beschikt, zou het toch doodzonde zijn daar geen gebruik van te maken?''.

De echte liefde van Ingrid ligt niet besloten in een rijbaan van twintig bij zestig meter. Haar echte liefde is de militarysport. In Sydney maakte zij deel uit van de Duitse equipe die als zodanig de finish niet haalde. Zij wel en haar prestatie bleek achteraf beter te zijn dan die van de individuele gouden-medaillewinnaar. Toch was er voor haar geen medaille.

,,Die rit door het terrein, dat was zo'n speciale ervaring'', herinnert Ingrid Klimke zich. ,,Overal klopte het. We gingen als op vleugels gedragen over de hindernissen. Geen medaille nee, maar die ervaring staat met gouden letters in mijn geheugen gegrift.''

Zij schrijft haar successen in de paardensport helemaal toe aan de familieband.

,,Mijn vader ging niet naar wedstrijden, wíj gingen naar wedstrijden. Ik ging niet naar wedstrijden, wíj gingen naar wedstrijden en na een zege hadden wíj gewonnen. Mijn vader was zo trots op ons en ik weet dat hij enorm trots op mij zou zijn om als derde lid van de familie in een wereldbekerfinale van start te mogen gaan. Ik sta nu zevende, maar de achterstand op de nummer drie is klein. Ik denk dat ik die achterstand wel kan inlopen in de kür, want als ik derde word, heb ik de prestaties van mijn vader, die in 1988 vijfde werd, en van mijn broer Michael, vierde in 1991, verbeterd. Daar ga ik voor!''

    • Jacob Melissen