DE WEEK

De kiezer heeft

op 6 maart een `keihard signaal afgegeven'. En Melkert de `bodem van de emmer gezien'. Meer duidelijkheid en daadkracht! Bij de WAO, de multiculturele samenleving, de zorg. Dus trok Melkert zijn steun aan de privatisering van Schiphol in. Snapt u wel?

De ontmanteling

van de Arbeidsvoorziening, hoofdrolspeler in de ESF-affaire, kost de belastingbetaler minimaal 353 miljoen euro. Dat is exclusief de 157 miljoen euro aan ESF-subsidies die Brussel van Den Haag terugeist. Een bedrag dat nog tot 550 miljoen euro kan oplopen omdat na Melkert met het `onjuist besteden' van de Europese subsidies gewoon was doorgegaan. Een parlementaire onderzoek naar dit schandaal werd door Melkert als fractieleider tegengehouden. Geeft maar heisa als de verkiezingen naderen.

Een onafhankelijk

onderzoek door de Algemene Rekenkamer! Want de fraude met de hbo-subsidies, waarbij de belastingbetaler voor tientallen miljoenen is opgelicht, moet diepgaand worden uitgezocht. Geen `zelfreinigend' onderzoek door de hbo-instellingen met de Rekenkamer in een bescheiden bijrol. De hele Kamer is daartegen, wil een breed en onafhankelijk onderzoek. Zelfs de VVD Hermans' eigen partij ging overstag.

Baarspul, die

als ambtenaar met miljarden bankierde voor de provincie Zuid-Holland, ontving steekpenningen: 370.000 gulden. Hem wordt ook valsheid in geschrifte en oplichting ten laste gelegd. Maar steekpenningen? `Na al die goede handelingen' die hij had verricht? Hij ontkende tijdens zijn rechtszaak dat het steekpenningen waren. De gever, zijn financiële adviseur, had de gift van de belasting afgetrokken onder vermelding van `steekpenningen'. De firma Baarspul & Onnozel?

Justitie blaast

. Met 500 opsporingsambtenaren, 36 officieren van justitie en zeven rechter-commissarissen deed zij bij alle grote aannemers een inval. De bouwbedrijven worden verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte, belastingontduiking en omkoping. En vier ambtenaren van corruptie. Ook bij een kantoor van accountant KPMG deed justitie een inval. Met het in beslag genomen materiaal is het OM voorlopig zoet. Had het OM geen tekort aan mankracht dan? Of geen tekort om na de omstreden schikkingen (Schipholtunnelfraude, vergiftigde kinderen op Haïti) het blazoen op te poetsen?

Andersen,

de Amerikaanse accountant die in staat van beschuldiging is gesteld wegens opzettelijk en corrupt vernietigen van Enron-documenten, staat op het punt uiteen te vallen. Rusland en China (plus Hongkong) naar concurrent PricwaterhouseCoopers. De rest van de kantoren buiten Amerika misschien naar concurrent KPMG.

In de nasleep van het Enronschandaal lijken accountants weer accountants te worden. KPMG heeft bij Laurus de goedkeurende verklaring aan de jaarcijfers onthouden. De Nederlandse supermarktketen staat door een verlies van 442 miljoen euro aan de rand van de afgrond.

KPN leed

het grootste verlies dat een Nederlandse onderneming ooit heeft geleden: 7,5 miljard euro. Maar ook zonder de miljardenafboeking op E-plus, het Duitse mobiele-telecombedrijf, zou KPN vorig jaar een fors verlies (1,4 miljard euro) hebben gemaakt.

Toch hebben institutionele beleggers vertrouwen in KPN. Al willen die zich met hun beleggingen soms lelijk vergalopperen. De zakenbank UBS Warburg verkocht dinsdag in twaalf minuten bijna een kwart miljard aandelen-KPN aan hen.

Het verlieslijdende Deutsche Telekom, met een schuld van 61 miljard euro, stelt zijn schuldsanering met een jaar uit. Kleine beleggers dumpten het aandeel. France Telecom, met een schuld van 60,7 miljard euro, maakte voor het eerst sinds zijn privatisering verlies (8,3 miljard euro). Wie wil er nog een volksaandeel?

In Bologna is,

terwijl hij op zijn fiets naar huis reed, de 51-jarige Marco Biagi, de linksliberale arbeidsadviseur van de rechtse regering-Berlusconi, vermoord.

De daad past volgens een splintergroep die de Rode Brigade nabootst in de strijd tegen `het antiproletarisch en contrarevolutionaire project voor een neocorporatistische sociaal-economische hermodellering van de staat'. Was het niet zo gruwelijk, zou je ze om hun wartaal zo de politiek in sturen.

    • Paul Friese