DE SCHOK:Brittanie Cecil

IJshockeyers slaan elkaar tot bloedens toe met stick en handschoenen de hersens in. Toeschouwers blijven meestal buiten schot. Afgelopen zaterdag werd de 13-jarige Brittanie Cecil geraakt door een puck van de stick van de Noorse speler Espen Knutsen van de Columbus Blue Jackets.

Het was een slap shot, dat vermoedelijk van richting werd veranderd door een tegenstander van de Calgary Flames. De puck ging over het doel en belandde over de boarding in het supportersvak van de Blue Jackets. Volgens ooggetuigen schampte de puck het gezicht van een ander kind, voordat Cecil in het zijaanzicht werd geraakt. Ze greep naar haar hoofd, kreeg medische hulp, liep op eigen kracht naar de uitgang en werd naar een ziekenhuis vervoerd. Daar overleed ze twee dagen later aan de gevolgen van zwaar hersenletsel. Nog nooit werd een supporter tijdens een wedstrijd in de Noord-Amerikaanse profcompetitie (NHL) gedood. In de lagere klassen gebeuren wel vaker fatale ongelukken. In de NHL worden toeschouwers op het scorebord en op de achterkant van het toegangskaartje gewaarschouwd voor het gevaar van een rondvliegend projectiel. Een ijshockeypuck oogt als een grote damsteen en is gemaakt van gevulkaniseerd rubber. Spelers op topniveau schieten soms met een snelheid van 150 kilometer per uur. Een gevangen puck mag de betreffende supporter als een relikwie mee naar huis nemen.

Dit is de 35ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen